Undgå hestemaven går i tomgang

Ny slow-feeder foderautomat sørger for, at hesten er beskæftiget og mavesyren i balance.

Tiden i boksen kan godt blive lang. Det kan føre til, at hesten tilegner sig unoder, såsom vævning eller krybbebidning. Har hesten ikke adgang til strøfoder, kan tiden i boksen også medføre maveproblemer.

Spytproduktionen standser, når der ikke tygges. Og spytproduktionen er vigtig for neutraliseringen af mavesyre hos heste.

Hesteejer Sanne Ree fra Hedehusene ved Roskilde og OK Plast i Horsens har sammen udviklet en foderautomat, der effektivt forlænger hestens tyggetid til gavn for mavens syrebalance.

Derudover modvirker automaten kedsomhed og stress, og kan dermed være med til at forhindre udviklingen af for eksempel vævning.

Ren win-win

Det smarte ved automaten er, at hesten selv skal aktivere den for at få en lille portion strukturfoder. Den drejer simpelthen automaten med mulen, hvilket sender en lille portion foder ned i krybben. Hesten er således både beskæftiget samtidig med at den tygger. Det er ren win-win.

- Efter en tarmoperation var det endnu mere vigtigt, at min hest åd langsomt, fortæller Sanne Ree og tilføjer:

- Men det er jo vigtigt for alle heste at æde kontinuerlig for at sætte spytproduktionen op og mindske risikoen for mavesår.

Slow-feeder Hestefoderautomat »Ree, som automaten er døbt, består af en automat og en krybbe. Automaten påfyldes via et hul på forsiden, mens foderet doseres via et mindre hul på siden af automaten.

Krybben er aflang for at mindske spild. For den rette funktion af automaten anvendes et snittet strukturrigt tilskudsfoder. Automaten har et rumindhold på 16 liter svarende til op til 3 kg. strukturfoder.

Slow-feeder automaten præsenteres på Hest & Rytter 2022 i Herning Messecenter.

Læs også