175 års jubilæum – plus to

Fire dækkede borde skal markere tiden, der er gået og de 175 år, der har været dyrskue i Hjørring.

I 2020 var der lagt op til den helt store jubilæumsfejring på Hjørring Dyrskue, som så dagens lys den 16. oktober 1845 og dermed kunne fejre 175 års jubilæum. Desværre ville corona noget andet, men alligevel har skuet i Hjørring valgt at markere de nu 175 plus to år ved en jubilæumsudstilling i Madbazaren, som i år er i det store telt sammen med restaurationen.

Udstillingen sætter spot på året 1845, hvor det hele begyndte samt årene 1900, 1960 og 2022.

- Vi har prøvet at vise, hvordan udviklingen har været i både mad og ting, man brugte i køkkenet ved at vise fire borde. Et fra 1845, et fra 1900, et fra 1960 og et fra i dag, fortæller Kirsten Mouritsen, som blandt andet er ansvarlig for Madbazaren.

Fortæller 175 års historie

1845-bordet bliver dækket og arrangeret af Museet Herregården Hessel med ting som ølkrus og et stort fad, og viser, hvad man spiste, for eksempel sild og grød.

- Det vil vise de få ting, man brugte på det tidspunkt, siger Kirsten Mouritsen.

Bordene, som viser tiden omkring år 1900 og 1960, står Hjørring Dyrskue selv for.

Bordet år 1900 bliver dækket på en hørdug med et blomstret spise- og kaffestel, selvfølgelig med de gamle knive med benskaft og lange blade.

Og så kommer der en stor jerngryde fyldt med kartofler og kål. En kødhakker, primus og selvfølgelig Frøken Jensens Kogebog.

- Det er det, som vi har fundet indtil nu, der kommer nok mere til, siger Kirsten Mouritsen.

Mad og ting i køkkenet

I 1960 er stellet Løvfald kommet frem, som også vil pryde bordet fra denne periode på en dug fra Mørup i Løkken – en meget fin og moderne forretning, som have flotte vævede tekstiler.

Der kommer små sølvlysestager, som man brugte til kertelys, en væghængt vægt, buddingpulver, patentflasker og en bollesprøjte.

På den tid var der kommet nye kogebøger til: »Sund mad skaber sunde hjem« og en bog omkring hjemmeslagtning.

- Det var jo en tid, hvor man spiste meget svinekød, og hvor kyllingekød var dyrt. Og det var også på det tidspunkt, at man startede med at spise grøntsager, som helst skulle være sådan helt »splat-kogt«, fortæller Kirsten Mouritsen.

Tilbage til plantebaseret kost

Kop og Kande i Hjørring står for 2022-bordet, som vil blive sækket med det nyeste af det nye, pastelfarvet stel. Der vil også være diverse små moderne køkkenmaskiner.

- I forbindelse med det har vi fået nogle veganske frikadeller fra Danish Crown. Og så slutter udstillingen ligesom med det, altså udviklingen fra 1845 og til, at vi nu står med sådan nogle frikadeller i dag, beskriver Kirsten Mouritsen.

Foruden de fire borde vil der være en række plancher, hvor man blandt andet kan se prisudviklingen gennem tiden.

Historien bag Hjørring Dyrskue

I 1845 blev »Hjørring Landøkonomiske Selskab« stiftet, og den første opgave blev at etablere et dyrskue. Derfor blev der bevilget 410 rigsdaler fra medlemskassen til dyrskuepræmier, så man den 16. oktober 1845 kunne afholde det første af slagsen.

Læs meget mere om skuets historie, og hvorfor det første skue langt fra blev en succes, på Hjørring Dyrskues hjemmeside.

Effektivt Landbrug A/S

Odensevej 29
5550 Langskov