Næsten helt i hus hos grovvareselskabet NAG

Nu, hvor der har været et par gode høstdage, er det kun det allersidste korn, der mangler at komme ind hos NAG i Borup, sydvest for Hillerød. Årets høst har været god, men det våde vejr, der kom midt i det hele, er gået ud over den sidste maltbyg.

- Det, vi læsser på lastbilen nu, er havre, der er høstet i går aftes.  

- Og nu skal det køres til Jylland, hvor vi har mere lagerkapacitet. Det bliver da ikke mere effektivt, ler Carsten Andersen fra NAG i Borup, sydvest for Hillerød i Nordsjælland, imens vi onsdag morgen kører rundt på pladsen i den store gummiged, som jeres udsendte blev hevet med ind i, straks efter at være trådt ud af bilen.

- Den travle periode er overstået, så det er kun lige det sidste, vi mangler at få ind nu, fortsætter Carsten Andersen, der vurderer, at høsten alt i alt har været god i år her i det nordsjællandske.

Og det på trods af at den regnfulde periode, der kom midt i det hele, har gjort, at det meste af den maltbyg, der er høstet efterfølgende, er begyndt at spire.

Nyt anlæg fordobler indtagningskapaciteten

- Når det nye anlæg kommer i brug, øges vores kapacitet, så vi kommer til at kunne modtage 300 tons i timen, imod de 150 tons vi kan håndtere nu, fortæller Carsten Andersen.

Han peger tilfreds på det nye anlæg, hvor to kornsiloer står helt nyopførte og skinnende ved siden af den lige så nye aflæsningsplads.

- Men det bedste er, at der så er to, der kan læsse af samtidig, så vores kunder ikke skal holde i kø, understreger Carsten Andersen, der går meget op i, at det er det, at kunder oplever en effektiv og god service, der er alfa og omega for alle de ansatte hos NAG.

- Vi er små og lokale, men vi oplever alligevel at der er en del, der kommer kørende langvejs fra for at aflevere deres korn her, afslutter Carsten Andersen, der selv har medvirket i en stor del af planlægningsprocessen omkring den nyanlagte aflæsningsplads.

Den travle periode er overstået

Inde i analyserummet står afdelingsleder Poul Mjelva og taler med en vognmand over samtaleanlægget.

- Det er mest lastbiler, der kommer ind her de sidste dage af høsten, fortæller han og peger ud gennem ruden på en lastbil, der holder på vægten ude i indkørslen, og tilføjer:

- Du skulle have været her, da det var allermest travlt, da var der også masser af landmænd i traktorer.

- På en af de travleste dage nåede vi op på 272 stykker, der kom og læssede af. Det tog i gennemsnit 12,5 minut, før de holdt ude på vægten anden gang og skulle køre afsted igen. Det er da helt godt gået, ikke? Han griner og så går turen straks derefter over til analyseapparatet.

Kornet analyseres på stedet

- Her hos os får kunden allerede et stykke papir med analyseresultatet med sig, når de kører videre, fortæller Poul Mjelva.

Han viser, hvordan han med en rakogaf suger en kornprøve direkte fra et læs byg på en lastbil, der lige er trillet ind foran døren.

Det viser sig desværre, at prøven indeholder en enkelt kerne, der er spiret, så maltbyggen underkendes og ender derfor som foderbyg.

- Det er desværre det, vi ser nu, hvor byggen har smidt sig rundt omkring.

- I de fleste prøver er der kerner, der er spiret. Men det, vi fik ind før regnvejrsperioden, var til gengæld fint, konstaterer han.

Prøven fra før kommer først ind i en maskine, der måler hvor meget snavs, der er kommet med, og dernæst hældes byggen ind i NIR-analysemaskinen, der måler blandt andet protein-, gluten- og vandindhold.

Kunden får en udskrift med videre, og straks efter holder der endnu en lastbil i slusen, og sådan fortsætter dagen.

Alsidig hverdag giver arbejdsglæde

- Jeg sidder vel egentlig i en regnskabsfunktion. Men jeg kører også rundt og læsser af og på med gummigeden, fungerer som kundeservicemedarbejder og betjener ind imellem også analyseapparaterne, fortæller Søren Jensen, der først sidder bag skranken på kontoret.

Han uddyber, at det er kendetegnene for samtlige ansatte på stedet, at man veksler imellem opgaverne og hjælper hinanden.

- Det giver jo afveksling, og vi er alle fokuserede på, at det skal glide så let for kunderne som muligt, fastslår han, imens han viser den kombinerede foder- og hobbybutik frem.

- Det er klart et job, der kan anbefales, for os er hestefoder for eksempel ikke bare hestefoder. Vi går op i det, vi laver og gør en dyd ud af at kunne hjælpe kunderne bedst muligt.

- Og vi holder på, at alle får den samme behandling, høj som lav. Alle skal have en god og ordentlig behandling – og så hjælper det selvfølgelig også, at der er gode grin og indimellem masser af is og kage afslutter Søren Jensen muntert og skynder sig hen for at betjene en kunde.

Kommer på grund af god service

- Ja, jeg har jo taget turen hele vejen fra Lille Eskildstrup ved Tølløse, fortæller landmand John Olsen fra Højtoftegaard, en tur på over 50 kilometer.

- Der var da en tre-fire steder, jeg kunne have læsset det af undervejs, men jeg synes godt om den service, man får her. Det, at man får analysetallene med det samme. Og oveni i det gør den overskudsdelingsordning, de har, at det også økonomisk ser fornuftigt ud på bundlinjen, fastslår John Olsen, før han hopper ind i lastbilen og kører videre.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

NAG – Nordsjællands Andels Grovvareforretning

  • Afdelinger i Helsinge, Dønnevælde og Borup, Nordsjælland
  • I alt cirka 20 ansatte
  • Ejes af cirka 600 andelshavere
  • Håndterer årligt 65.000 – 80.000 tons korn og sælger 10-12.000 tons gødning
  • Kunderne er landmænd, hesteejere og hobbykunder

 

I 2019 høsten har NAG modtaget (cirka-tal)

  • Byg: 19.000 tons
  • Havre: 650 tons
  • Hvede: 19.000 tons
  • Raps: 9.600 tons
  • Rug: 7.800 tons
  • Triticale: 21 tons

 

NAG Borup

  • Ved Skævinge, sydvest for Hillerød
  • Fire fastansatte og en ekstra deltids i sæsonen
  • Grovvarevirksomhed og LandBOtik med foder og tilbehør til husdyr
  • Afdelingen har i denne sæson modtaget 27.000 tons korn og mangler blot de sidste cirka 1.000 tons

Læs også