Sæt flere penge af til bevaring af gamle danske husdyrracer. Sådan lyder det fra Holger Jessen, der er medlem af Bevaringsudvalget, som er et udvalg, der rådgiver Fødevareministeriet i spørgsmål om bevaring af gamle danske husdyrracer.

Det drejer sig om den legendariske røde ko, baconsvinet og andre danske husdyrracer. Danske husdyrracer, der har rod i naturens vilde dyr, og er udviklet gennem årtusinder, er en del af vores historie. Racer der i dag er kasserede og derfor stærkt truet af udryddelse.

Husdyrracerne forsøges dog bevaret gennem et dyretilskud til avlerne. Et tilskud der skal kompensere for dyrenes manglende ydelser i forhold til moderne husdyr.

- Der er dog langt fra afsat midler nok, oplyser Holger Jessen og påpeger, at Danmark gennem FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO er forpligtet til at bevare sine gamle husdyrracer.

Tilskud falder

Ønsket om flere penge kommer efter, at midlerne de seneste år er faldet. I 2014 var der afsat 9 millioner kroner til bevaringsarbejdet. De sidste år har der været afsat 4,2 millioner kroner til bevaringsarbejdet på Finansloven. Heraf ender blot 1,4 millioner kroner som dyretilskud. 200 000 kroner går til den brune bi. En million går til bevaring af og forskning i gamle planter, og 1,6 millioner går til administration.

Fra Holger Jessen lyder det, at udregning af tilskud foretages for hver enkelt dyrerace af forskere ved Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet. Paradoksalt nok anvendes disse tal ikke – ifølge ham – efter hensigten. Landbrugsstyrelsen fastsætter nemlig – efter indstilling fra Bevaringsudvalget – nye støttebeløb. Og disse beløb er langt under de faktuelle udregninger.

Tilskuddet pr. ko ligger eksempelvis på 1.725 kroner, mens forskernes udregninger og anbefalinger for støttebeløb i 2021 ligger på 8.000-9.000 kroner. Endnu mere katastrofalt ser regnskabet ud for svin, hvor støttebeløbene ligger otte-ni gange under det anbefalede.

De små, gamle, danske husdyrracer som kaniner, høns, duer, ænder og gæs figurerer end ikke på listen over tilskudsberettigede dyr – selv om flere af racerne er stærkt udryddelsestruede.

Politikerne har svigtet

- Politikerne har svigtet. Som det ser ud nu, holdes bevaringsarbejdet oppe af private velgørere og ildsjæle, fortæller Holger Jessen og påpeger, at en unik genbank og en national kulturarv går tabt for altid, hvis ikke politikerne påtager sig deres ansvar og støtter op om sagen.

I november sidste år, blot få dage før han gik af som fødevareminister, lød det fra Mogens Jensen (S), at regeringen er klar over problemstillingen med de gamle husdyrracer. Mogens Jensen fastslog dog også, at landbruget selv må til lommerne.

- Jeg betragter bevaringsarbejdet som en fælles opgave og ser derfor gerne, at landbruget også bidrager med finansiering, for eksempel gennem landbrugets fonde, lød det dengang fra den tidligere minister.