Undgå at hunden får nytårsangst

Nytårsaften kan være skræmmende for hunde, og derfor kan det være en god idé at følge Dyrenes Beskyttelses guide, så alle kommer godt ind i det nye år.

Nytårsaften er for mange mennesker forbundet med fest og farver. For hunde kan det derimod være en meget stressende og skræmmende oplevelse. Når alle daglige vaner brydes, i kombination med høje lyde og lysglimt, kan hunden opleve både stress og angst.

- Det er forskelligt fra hund til hund, hvordan de oplever brag og lysglimt nytårsaften. Nogle hunde bliver så stressede og ængstelige, at de skal medicineres, mens andre kan nøjes med at ligge i skødet hos ejeren eller gemme sig under bordet, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Han påpeger, at uanset hvordan hunden reagerer, så bør man altid sørge for, at der er taget hensyn til hunden når raketterne hyler og brager.

- Oplever hunden et højt niveau af stress og angst nytårsaften, kan det spredes som ringe i vandet til andre situationer som for eksempel torden og skybrud. Derfor må vi som hundeejere tage de hensyn, der gør at hunden kommer godt igennem nytårsaften, forklarer Jens Jokumsen.

Det er vigtigt at tage hensyn, da en dårlig oplevelse kan hænge fast. Hvis hunden får en dårlig oplevelse nytårsaften, kan den blive bange for andre høje lyde eller blive endnu mere stresset næste nytår.

Guide til en hundetryg nytårsaften

Der er mange ting, man som hundeejer kan gøre for at hjælpe sin hund. Her er nogle af de gode råd fra Dyrenes Beskyttelse.

Luftning af hunden bør ske i snor op til selve nytårsaften. Hunden kan reagere uvant på pludselige brag og glimt, og kan derfor finde på at løbe væk.

Skærm hunden for lysglimt og høje lyde, og lad den gemme sig, hvis det giver tryghed.

Skæld ikke hunden ud. Det vil blot forværre dens stress og utryghed i situationen.

Sørg for, at hunden ikke kan løbe væk. Den kan reagere uventet i en stressende situation.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler ikke, at man lader hunden være alene nytårsaften. Det kan være svært at vide, om den reagerer voldsomt i en situation, og en negativ oplevelse kan forstærke angsten, hvis hunden er alene hjemme.

Læs også