Mange vil gerne betale lidt mere for, at kyllingen på middagstallerkenen har haft mere plads og en kortere tur til slagteriet. Det viser nye branchetal.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen lancerede for godt et halvt år siden det statslige dyrevelfærdsmærke til kyllingekød, og salgstallene viser, at forbrugerne allerede har lagt mere end 1 million bakker med for eksempel kyllingefileter og lår i indkøbskurven.

- Jeg glæder mig over, at mange forbrugere vælger den kylling, som har haft bedre dyrevelfærd, inden den havnede i køledisken. Også selvom den måske koster et par kroner ekstra. Når landmændene ser, at forbrugerne er klar til at betale, så har de en god grund til at skrue op for dyrevelfærden. Det er hele ideen bag vores dyrevelfærdsmærke, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kødet kan få enten et, to eller tre hjerter afhængigt af niveauet for dyrevelfærden. Det er fælles for de tre trin, at kyllingen kommer fra en race, der vokser langsommere end konventionelle slagtekyllinger, at den har mere plads, og at turen til slagteriet er kort.

Selvom mærket er kommet flyvende fra start, så mener ministeren dog, at potentialet er større endnu.

- Én mio. bakker er rigtig meget kyllingekød, men vurderingen hos både mig og i branchen er, at flere og flere går op i, at dyret på middagsbordet har haft et godt liv. Derfor er jeg også sikker på, at endnu flere fremover vil gå efter den gode dyrevelfærd, når de køber ind, siger Jakob Ellemann-Jensen.

 

De færreste gider økologisk kød

Danmark kan bryste sig af at være verdensmester i økologi. Men grisekød og fjerkræ gider dansker tilsyneladende ikke købe i nævneværdigt omfang. Mens markedsandelene for økologiske gulerødder, havregryn, mælk og æg alle er over 30 procent, ligger andelene for øko-grisekød og -fjerkræ på kun 3 procent.

Det er et paradoks, mener Økologisk Landsforening. For når danskerne bliver spurgt, svarer tre ud af fire, at de i høj eller nogen grad går op i dyrevelfærd. Men ikke alle sætter lighedstegn mellem dyrevelfærd og økologi.

 

- Den økologiske produktion rummer mange fordele på én gang, men det kan være svært at gennemskue, hvad »økologi« dækker over i forhold til dyrevelfærd. Derimod er »frilandsgris« og »fritgående kyllinger« mere selvforklarende. Derfor har vi en opgave i at øge danskernes bevidsthed om, at Ø-mærket garanterer meget højt dyrevelfærd, siger chefkonsulent i Økologisk Landsforening, Helle Bossen.