Skovrejsning ved Svendborg: Arbejdet begynder i foråret 2027
Planen for skovrejsningen mellem Skårup og Svendborg er nu ved at være færdig. Den offentlige høring løber fra den 2. juli til den 28. august.

Nu er forslaget til planen for skovrejsningen af de to nye skove, som har fået navnene Holmdrup Skov og Skårup Skov, klar til at komme i høring. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
I foråret 2027 begynder arbejdet med at forvandle 114 hektar jord til to nye, grønne skove mellem Svendborg og Skårup. Med plantning af 250.000 træer og buske, nye stier og friluftsfaciliteter giver skovene et markant løft til både natur og lokalsamfund. Samtidig vil træerne beskytte drikkevandet og bidrage til at sænke klimabelastningen ved at optage CO2.
Nu er forslaget til planen for skovrejsningen af de to nye skove, som har fået navnene Holmdrup Skov og Skårup Skov, klar til at komme i høring.
Det oplyste Naturstyrelsen i en meddelelse forud for det offentlige møde, som Naturstyrelsen, Svendborg Kommune og Vand og Affald inviterede til i Skåruphallen onsdag den 2. juli.
Forslaget til planen for skoven fastlægger, hvor der skal plantes skov med ca. 250.000 træer og buske, etableres ca. 9 km skovbryn, samt hvor der skal placeres tre områder til naturlig tilgroning op til artsrige levende hegn, hvorfra frø fra træer og buske kan spredes ud på tilgroningsarealet. Der etableres desuden lysåbne arealer med afgræsning i tilknytning til beskyttede vandhuller og syd for Skårup Tværvej etableres større græsarealer med stiadgang, så der fortsat er havudsigt til øhavet.
Det oplyses endvidere, at arealerne i skoven bindes sammen af skovveje og stier, som giver adgang til skoven og mulighed for at bruge skoven rekreativt. Der etableres også en stisløjfe fra Øhavsstien ind i skoven. På sigt etableres madpakkehus, shelters og teltplads. Der opsættes en vandpost, så tørsten efter en god tur rundt i skoven kan slukkes inden hjemturen.
Den offentlige høring løber fra 2. juli til 28. august.

Oversigtskort med Holmdrup skov, Skårup skov og projektområderne for skovrejsning. Kilde: Naturstyrelsen
Fakta om projektet ved Svendborg
Naturstyrelsens erhvervede 114 ha til grundvandsbeskyttende, bynær skov i 2023.
Erhvervelsen er medfinansieret af Vand og Affald med 50 procent af erhvervelsesomkostningen og Svendborg Kommune med 22 procent af erhvervelsesomkostningen. Siden da har der været arbejdet på en plan for skovrejsningen af de to skove.
Først blev der gennemført en forundersøgelse, derefter blev der i sensommeren 2024 igangsat en planlægning af skoven samtidig med at der blev holdt flere borgermøder for at få ideer til planen.
Undervejs i planlægningen har der været holdt et nabomøde og en lang række nabobesøg for at få information fra naboerne om området og drøfte planlægningen af skoven omkring deres ejendom.
Kilde: Naturstyrelsen