Ny uddannelse og digitalt værktøj skal hjælpe landmanden til grøn omstilling

Alle landmænd i Danmark får fra næste år adgang til et nyt digitalt redskab, som skal sætte turbo på klimaomstillingen. Samtidig tilbydes tusindvis af landmænd og landbrugsstuderende en helt ny klimauddannelse.

Foto: Jørgen P. Jensen

Forenet Kredit, der er hovedaktionær i Nykredit, går nu sammen med Seges om at udrulle dels et nyt digitalt klimaværktøj til landbruget, dels en klimauddannelse til landmænd og landbrugsstuderende.

- Dansk landbrug skal være klimaneutralt i 2050. Det er landbrugets vision, og det arbejder hele erhvervet henimod. Det kan kun ske, hvis vi kobler forskning og udvikling af ny teknologi og viden sammen med nye måder at arbejde på i det praktiske landbrug, siger Ejnar Schultz, direktør for Seges, og tilføjer:

- Derfor er det helt centralt, at den enkelte landmand kan få viden om, hvor der kan sættes ind, hvordan det kan gøres, og hvilken effekt det har. Det nye klimaværktøj bliver sammen med uddannelsen afgørende for at landmanden finder en brugbar og dokumenteret effektfuld vej frem i klimaindsatsen.

Abonnement

Med klimaværktøjet kan alle landmænd – fra deltidslandbrug til store produktionslandbrug – få en aktuel status på klima-aftrykket fra bedriften, beregne effekten af forskellige, mulige klimatiltag og få hjælp til at vælge det bedste tiltag.

Klimaværktøjet bliver udviklet og udbudt til alle landmænd fra primo 2022. Der bliver tale om en digital løsning, som landmanden skal abonnere på.

Klima-uddannelsen tilbydes i 2022 og primo 2023, og målet er at uddanne 3.000-5.000 landmænd og studerende.

Topchefen i Nykredit, Tonny Thierry Andersen, fastslår i en pressemeddelelse, at der bliver efterspørgsel efter landbrug, der tager hensyn til klimaet – både fra kunder, samfund og finansielle partnere.

- Derfor er det her værktøj så vigtigt, siger Tonny Thierry Andersen.

En tocifret millioninvestering fra Forenet Kredit gør det muligt at gennemføre initiativerne.

Læs også