Dall Energy får grønt pyrolyse-lys

Selskabet Dall Energy, der har hovedsæde i Hørsholm, har fået del i Energistyrelsens pyrolyse-midler, og skal være med til at booste landbrugets grønne omstilling.

Pyrolyseanlæg kan blandt andet bruges til at lave biokul med, der er godt både for jorden og for klimaet. Arkivfoto: Colourbox

For nylig afgjorde Energistyrelsen, at tre selskaber har fået del i styrelsens såkaldte Pyrolyse-pulje, der skal være med til at udvikle teknologier, der kan fremme den grønne omstilling af landbruget gennem pyrolyse – en proces, hvor biomasse opvarmes uden tilstedeværelse af ilt.

Man kan således tage restprodukter fra landbruget, såsom halm og gylle, og nedbryde det, så det omdannes til biokul og brændbar gas, samt olie.

Blandt 12 projekter gav styrelsen blandt andet tommelfingeren op til Dall Energys projekt Fluid Bed Pyrolyse. Her vil man udvikle, etablere og demonstrere en pyrolyseteknologi til konvertering af restprodukter blandt andet fra landbruget til biokul og grøn energi i form af fjernvarme.

Til dette formål skal der i projektet etableres et multifuel-anlæg, som kan behandle en række organiske restprodukter såsom halm og spildevandsslam. Projektet har således potentiale til at reducere landbrugets klimaaftryk og samtidigt bidrage til gas- og fjernevarmeforsyningen i Danmark.

- Anlægget etableres i en multiforsyningskontekst i tæt samarbejde med forsyningsselskaber i Billund Kommune. Her har man en vision om at producere bæredygtig CO2-neutral fjernvarme og transportbrændsler. Det første trin på rejsen er det 10 MW demonstrationsanlæg, som vi ved Dall Energy nu med støtte fra Energistyrelsen skal i gang med at etablere, fortæller Jens Dall, der er direktør hos Dall Energy.

Glad og stolt

Energistyrelsen har givet et tilskud på 51,4 millioner kroner til Dall Energy-projektet, og det er Jens Dall naturligvis glad og stolt over.

- Det er da noget, vi er superglade for. Det er også et spændende projekt, som har store perspektiver. Det er måske også derfor, at projektet har fået støtten, siger han til Landbrug Øst, og uddyber:

- Det var godt at se, at der var så mange ansøgere. Men jeg er meget glad for og stolt over, at vi kom igennem nåleøjet, siger Jens Dall.

Det er meningen, at anlægget skal stå færdigt i 2025. De to andre projekter, der fik del i pengene, var Stiesdal SkyClean og Frichs Pyrolysis ApS.

Læs også