Generationsskiftet skal forberedes i god tid

Gennemsnitsalderen for de aktive landmænd er stigende, og der er behov for et betydeligt antal generationsskifter i landbruget i de kommende år.

En dygtig konsulent sagde forleden til mig: »Jeg fatter ikke, at så mange landmænd tror, de kan drive en millionvirksomhed fra sædet på traktoren – nu har jeg ikke kunnet få fat i min kunde i 14 dage, fordi han er ude for at så…«.

Vi gør, som vi plejer, og ingen kan gøre det bedre end os selv – og alt det administrative må vi klare ind imellem alt det andet.

Så derfor er landmanden på én og samme tid direktør, produktionsmand »på gulvet« (eller på traktoren), indkøbs- og salgschef, chef for virksomhedens miljøafdeling – og samtidig skal han være familiefar – der er selvfølgelig ikke noget kønspolitisk i betegnelsen »han«, »far« eller »mand«. Det dækker naturligvis alle.

Alene de seneste cirka 10 år er antallet af landbrugsbedrifter faldet med omkring 14 procent (fra cirka 35.000 til cirka 30.000 bedrifter), og gennemsnitsalderen for de aktive landmænd er stigende.

Efter en lang periode med (unaturligt) lave renter, hvilket har holdt mange bedrifter oven vande, er renten nu steget betydeligt. Regnskabstallene viser, at rigtig mange bedrifter desværre ikke er rentable.

Dette er for de fleste ikke nye oplysninger, og jeg nævner det, fordi vi i de kommende år ser ind i behov for et betydeligt antal generationsskifter i landbruget, både hvad angår bedrifter, der skal overdrages fra en generation til den næste i samme familie, men også bedrifter, der skal under helt nyt ejerskab uden for den nuværende ejers familiekreds.

Langsigtet plan

Alle har hørt det før: Det nytter ikke noget at komme i tanker om, at der skal tænkes på fremtiden, umiddelbart før gården skal sælges eller overdrages. Det er nødvendigt med en langsigtet plan.

Hvis planen går ud på, at bedriften skal blive i familien, så skal virksomheden tilrettelægges og drives derefter. Selvom vi i mange år har kunnet drive landbrug i selskabsform (A/S, ApS eller lignende), så benyttes denne mulighed mærkeligt nok af ganske få. Dette bør man overveje.

Virksomhedens finansiering skal tilrettelægges, så næste generation kan komme ombord uden at være flere baneomgange bagud fra starten. Driften skal være optimeret og ikke mindst skal man have styr på alle de bløde værdier.

Det hele skal være talt igennem i familien – og der bør være enighed omkring bordet om den plan, der skal følges. Forholdet til eventuelle andre børn (søskende) skal være på plads.

Hvis bedriften skal sælges ud af familien, så bør man også have en plan for det. Det er faktisk en virksomhedshandel, der ikke adskiller sig væsentligt fra salget af en fabrik eller enhver anden privat virksomhed.

Tænk også over, at det ikke altid giver det bedste resultat bare at sælge til naboen, selvom det er det nemmeste.

Læs også