Grib styrepinden i klimaindsatsen på din bedrift

Landbrugets nye, digitale klimaværktøj ESGreen Tool giver dig for første gang konkrete tal for hvilke klimatiltag, der kan skabe den største effekt på din bedrift.

Af forretningschef Margit Skovbjerg Berner, Seges Innovation

Som landmand ved du, at du skal gøre noget for klimaet. Politikerne siger det, forbrugerne siger det, og din rådgiver siger det. Og du vil rigtigt gerne, fordi du har en ansvarlig tilgang til jorden, dyrene og det omgivende samfund.

Men nogle gange kan det bare være svært at overskue, hvad der har den største effekt på netop din bedrift. Skal du udtage lavbundsjorde? Skal du indføre hyppig udslusning? Skal du begynde med metanhæmmere til koens vom? Og hvad med klimaoptimeret foder – flytter det noget?

For at hjælpe dig med at træffe de rigtige valg har Seges Innovation sammen med Forenet Kredit og Nykredit udviklet det digitale klimaværktøj ESGreen Tool. Værktøjet har været undervejs i nogen tid, og vi er superstolte af, at det nu er kommet på gaden.

Pluk de lavthængende frugter

Værktøjet gør det første gang nogensinde muligt at beregne den specifikke klimabelastning og effekten af mulige klimatiltag på en konkret bedrift.

Dermed kan du gå fra »Jeg vil gerne gøre noget ved klimaet« til »Sådan kan jeg reducere min udledning«. Du kan bogstaveligt talt se sort på hvidt, hvordan eksempelvis ændringer i fodring, gødningshåndtering eller nye teknologier vil påvirke dit klimaaftryk – og så indføre det, der virker bedst. Samtidig kan du se, hvor de lavthængende frugter gemmer sig på din bedrift.

Løsningen kan anvendes af stort set alle landbrug, og senere i år kommer den tilmed også til at kunne beregne din klimabelastning på produktniveau. Dermed kommer du eksempelvis til at kunne se, hvor stor klimabelastningen er for en liter mælk, et kilo grisekød eller pr. hektar.

En revolution i landbruget

Med fare for at lyde som en dårlig tv-reklame er der ingen tvivl om, at det nye klimaværktøj er intet mindre end revolution i landbruget. Der findes ganske enkelt ikke – hverken i Danmark eller i resten af verden – en lignende løsning, som i bredde og dybde kan hjælpe og motivere landmanden i klimaindsatsen baseret på specifikke bedriftsdata.

Samtidig er ESGreen Tool let at bruge, fordi dine bedriftsdata automatisk hentes ind i værktøjet. Det eneste, du skal gøre, er at give samtykke til dine data bruges i programmet, første gang du logger ind – og så er du i gang.

En del af løsningen på den grønne stilling

Jeg har de seneste uger været rundt blandt mange landmænd i hele Danmark og præsentere klimaværktøjet. Jeg er helt ærligt imponeret over, hvor godt I har taget imod det derude. Tusind tak for det!

Udover at kunne reducere klimabelastningen har tilbagemeldingerne fra jer landmænd også understreget en fordel ved værktøjet, som jeg ikke selv havde tænkt på: At det illustrerer, hvordan landbruget selv er en del af løsningen på den grønne omstilling.

Som landmand kan du således bruge værktøjet til at vise dine nære omgivelser, hvor meget du har reduceret klimaaftrykket fra din bedrift – eksempelvis til den næste familiefest, hvor du kan vise din reduktion direkte på mobilen. Dette vil i sidste ende styrke landbrugets rolle som en samfundsaktør, der selv tager ansvar.

Hvis du ikke allerede har prøvet ESGreen Tool, kan du prøve det på esgreentool.dk. Du kan også få hjælp til at komme i gang på en af de klimadage, som Seges Innovation holder over hele landet sammen med de lokale rådgivningsvirksomheder og landøkonomiske foreninger. Find din egen klimadag på tilmeld.dk/klimadag.

Er du klar til at gribe styrepinden i klimaindsatsen på din bedrift?

Læs også