På min plæne vokser bunken med opgravede kartofler. Løg og hvidløg hænger i fint flettede ranker og græskarrene modner færdigt i køkkenhaven. Men mens mit forrådslager (og humør) stiger, så er der andre ting, der stiger på en mere kedelig måde ude omkring i verden. Både inflationen og fødevarepriser slår rekorder, og tørkeindekset er knaldrødt. Imens går jeg rundt i min frodige køkkenhave og tænker.

Jeg tænker over, hvor mange haver, der står ørkesløse tomme for mad – både til mennesker og insekter. Det er ikke for at skamme nogen ud. Slet ikke. Jeg ved godt, hvorfor vi har droppet køkkenhaven til fordel for storindkøb i supermarkedet. Med to udearbejdende forældre gav det vel mening på et tidspunkt.

Uanset hvad så har det mest almindelige i mange år været haver fulde af kortklippet græs, staudebede og et par frugttræer. Men verden har ændret sig ganske radikalt med krigen i Ukraine, fødevarekrise i Afrika, inflation og energimangel i Europa.

Det er en trist udvikling, men man kan håbe, at forandringerne trods alt kan føre noget godt med sig – måske kan de stigende fødevarepriser få flere danskere til at dyrke deres egen køkkenhave.

Prøv at tænke med på tanken: På bare 10 kvadratmeter kan man dyrke mellem 100 og 200 kg grøntsager. Tænk engang en rigdom. Jeg vil ønske at alle mennesker kunne få del i den.

Det er derfor, jeg sagde ja til at skrive havebogen »Dyrk – den nemme køkkenhave fra frø til høst«. Og det er derfor, jeg giver tips og tricks til køkkenhavedyrkning på profilen @Signes_have på instagram, holder køkkenhavekurser og giver foredrag.

Afstressede og glade

For der er så meget vundet ved at dyrke køkkenhave – også udover de åbenlyse fødevarefordele, som at kunne hive lækre økologiske grøntsager direkte op af mulden helt gratis.

Først og fremmest er det sjovt. Og havearbejde – som på engelsk har det meget bedre udtryk »gardening« – er også sundt for sjælen. Forskning viser, at vi bliver afstressede og glade af at gå i haven. Der er faktisk også gode mikrober i jorden, som stimulerer vores lykkehormoner.

Man bliver også meget bevidst om ressourcerne i sin have – om muligheden for at opsamle regnvand fra taget, at bruge kaffegrums i komposten, at samle egne frø af spændende sorter.

Med køkkenhave følger også tit høns. For høns og køkkenhave er en fantastisk kombination. Hønsene hjælper af med madresterne, og de giver gratis æg i hobetal. De kan også forsyne en med den lækreste søndagskylling og køkkenhaven med gratis supergødning.

Hvis man har lyst til at gå i gang med køkkenhavedyrkningen, men tænker det er for tidskrævende, kan jeg berolige med, at det godt kan lade sig gøre med et ret begrænset tidsforbrug. Men pas på – det kan hurtigt blive vanedannende og tage lidt om sig. Men det er det værd. God haveglæde.