Øksen svinges og spånerne flyver
Gamle byggemetoder får nyt liv på Frilandsmuseet senere på måneden– og du kan følge med fra første hug.

Der kommer gang i økserne ved herregården Fjellerup senere på måneden. Her er det tømrer hos Frilandsmuseet, Peter Steffensen (tv.) der varmer op til arrangementet sammen med Magnus Frimer-Larsen. Fotos: Frilandsmuseet
Fra den 23. april bliver marken foran herregården Fjellerup på Frilandsmuseet forvandlet til en arbejdsplads fra en svunden tid. Her vil internationale top-håndværkere – nogle direkte fra restaureringen af Notre Dame – demonstrere gamle byggemetoder, mens træspånerne står om ørerne og økserne hugger sig ind i kævlerne.
Der bliver vist, hvordan man forvandler råt træ til tømmer, bygger et kongeværk som det, der bar Børsens tag, og underviser fremtidens håndværkere i teknikker, der både har historisk værdi og nutidig bæredygtighedspotentiale.
- Vi er utrolig glade for, at Frilandsmuseet sammen med Hustømrerforeningen, NEXT, og Københavns Tømrerlaug gennem dette projekt kan være med til at støtte op om det gamle håndværk. Både ved at undervise lærlinge der deltager i kurserne, men også ved at give vores gæster mulighed for at følge med i processen, mens kurserne står på, siger bygningschef på Nationalmuseet, Line Mølgaard.
- De klassiske byggemetoder er en vigtig del af vores immaterielle kulturarv. De er en levendegørelse af historien, men de indeholder også utrolig meget viden, vi kan bruge i dag. Både når hændelser som branden på Børsen og Notre Dame opstår, men også i forbindelse med at gøre byggeindustrien mere bæredygtig, tilføjer hun.
En tagkonstruktion med kongeligt format
Fra 23. april til 23. maj kan museets gæster følge restaureringshåndværkerne og lærlingene i arbejdstøjet. Midtpunktet bliver arbejdet med at hugge tømmer til et hovedspærfag – et såkaldt kongeværk – som det, der forsvandt under flammerne, da Børsens 400 år gamle tag brændte.
- Det har i flere hundrede år været vores pligt at sikre, at vores medlemmer, tømrersvendene i København, har de færdigheder, der skal til for at bygge og vedligeholde byen. Da Børsen brændte, tabte vi et unikt Københavnsk tagværk og et stykke dansk bygningskulturarv, og vi er meget glade for at Børsens bygherre tager deres opgave så seriøst, siger Daniel Skovhus, der er formand for Hustømrerforeningen, og fortsætter:
- Derfor skal vi selvfølgelig også leve op til vores gamle forpligtelse og klæde lærlinge og svende på til denne og andre fremtidige vigtige restaureringsopgaver. Det gør vi i dette samarbejde med Frilandsmuseet, siger Daniel Skovhus.

Tømmeret er allerede gjort klar. Nu afventer arrangørerne blot at håndværkere fra flere steder på jordkloden dukker op senere i april.
Et fag for fremtiden
Projektet handler ikke kun om at vise publikum gamle færdigheder – det handler også om at give dem videre. Når demonstrationerne slutter, tager undervisningen fat. Frilandsmuseets håndværkere og Hustømrerforeningen lærer lærlinge, hvordan man bruger øksen rigtigt, og hvordan man forstår træet som materiale.
- Ved at forstå de gamle byggemetoder forstår du det store arbejde, der gik forud for at kunne rejse et hus eller en bygning som Børsen. Som tømrer og håndværker kommer du meget tættere på træet, når du arbejder med gamle redskaber som øksen og benytter de klassiske byggemetoder, lyder det fra Peter Steffensen.
Han er håndværker på Frilandsmuseet og en af underviserne på kurset.
Respekt for materialerne
- Du lærer at bruge din krop mere effektivt og får større respekt for materialerne, som vi i dag skal passe på og begrænse udnyttelsen af. Jeg synes personligt, at vi skal vide, hvad det er, vi kasserer, når vi vælger at rive ned frem for at restaurere. Der ligger så mange menneskelige kilojoule i de huse, så meget teknisk viden og snilde i hver en konstruktion, tilføjer han.
Projektet er et samarbejde med Hustømrerforeningen, NEXT, Københavns Tømrerlaug og Frilandsmuseet, og professionalismen er i højsædet.
- Det gælder om at professionalisere disse færdigheder og indføre dem på uddannelserne, så de ikke kun kommer museumshuse og kulturarvsbyggerier til gavn. De skal være en del af fremtidens håndværkeres værktøjskasse, så vi kan passe bedre på de bygninger, vi allerede har, og stoppe med at rive gamle men fuldstændig brugbare huse ned, bare fordi de ikke uden videre passer ind tidens behov, siger Line Mølgaard.