24 guldsmede har arbejdet på at genskabe tabte kronjuveler
Jim Lyngvild og Voergaard Slot præsenterer en udstilling af genskabte franske og russiske kronjuveler og kjoler. Ud fra gamle malerier og fotos er kronjuvelerne blevet genskabt ned til mindste detalje.

Jim Lyngvild har medvirket til den særlige udstilling ved at have designet de gamle kjoler. Foto: Per Rasmussen
Voergaard Slot har en ganske særlig tilknytning til det franske med afsæt i Greve Oberbech-Clausens virke, herunder dennes imponerende samling af møbler, antikviteter, m.v., blandt andet med klenodier fra Louis XIV, Louis XVI og Marie-Antoinettes personlige indbo.
Det er noget af baggrunden for, at slottet slår dørene op for en ny særudstilling indeholdende genskabte franske og russiske kronjuveler og kjoler og deres historie.
Det sker 1. april i samarbejde med Jim Lyngvild, Trine Jepsen A/S & Museum Sydøstdanmark.
- Juveler er farlige, for de tænder de bedste og værste sider i mennesket. De gives med kærlighed, men er stenene og materialerne fornemme nok, tænder det også de grimmeste og grådigste sider i os, lyder det i en pressemeddelelse om udstillingen.
I udstillingen »Les diamants de la Couronne - Blod & Diamanter« sættes fokus på netop de smykker, der har vakt både kærlighed og had, men også smykker, der blot er vidunderlige – men som ikke længere findes.
Juvelerne er forsøgt genskabt ned til mindste detalje.
- Ikke for at hylde dem, der hverken fik, stjal eller solgte dem videre, men fordi disse kunstskatte i sig selv atter fortjener at se dagens lys. Med et fokus på det imponerende håndværk, de franske forbindelser herunder kronjuveler, der blandt andet kostede Marie-Antoinette hovedet, ønsker vi med denne udstilling at highlighte det særlige bånd, der er imellem Voergaard og Frankrig, lyder det i pressemeddelelsen.
Udstillingen finder sted på Voergaard Slot og kan opleves frem til og med den 27. august.

- Juveler er farlige, for de tænder de bedste og værste sider i mennesket. De gives med kærlighed, men er stenene og materialerne fornemme nok, tænder det også de grimmeste og grådigste sider i os, lyder det i en pressemeddelelse om udstillingen. Foto: Per Rasmussen
24 guldsmede
I løbet af de sidste to år har 24 guldsmede arbejdet på at genskabe de tabte franske og russiske kronjuveler, som blev solgt og spredt verden over i slutningen af 1800-tallet. Ved hjælp af gamle sort-hvide fotografier og malerier har guldsmedene nøje rekonstrueret hver eneste detalje i smykkerne.
Jim Lyngvild har også bidraget til udstillingen ved at skabe fantastiske kjoler. Han har arrangeret fotosessioner med »dronningerne«, som har poseret for hans kamera, og de resulterende billeder er blevet vævet sammen til store gobeliner.
Udstillingen giver besøgende mulighed for at opleve både smykkerne, kjolerne og »dronningerne« i deres respektive indstillinger, samtidig med at man lærer om smykkernes makabre historie. Det er en unik chance for at se disse smukke kunstværker og lære om deres fascinerende fortid.