Henriks små, grå Fergusons trækker igen i arbejdstøjet - måske for sidste gang

Ligesom de foregående 20 år vil besøgende ved dette års Ferguson Dage kunne opleve de små, grå traktorer arbejde i marken og bruge kræfter på en hel masse andre ting. Men i år - måske - for sidste gang.

Om en uge - i weekenden den 27.-28. maj - trækker Henrik Nielsens små, grå Ferguson-traktorer i arbejdstøjet. Formentlig for sidste gang.

Henrik Nielsen er nemlig ejer at Danmarks Ferguson Museum i Stourup ved Juelsminde. Endnu i hvert fald. Han ønsker nemlig at sælge både museet og sin imponerende samling af Ferguson-traktorer, som, med omkring 200 styk af slagsen, er verdens største samling.

Guldgrube til salg

Hvis ikke Henrik Nielsen og hans Ferguson-museum i forvejen var kendt for sin imponerende samling af de små, grå, slidere, så er de blevet det på det seneste, hvor historien om, at Henrik vil sælge, nærmest er gået viralt.

Henrik Nielsen håber at kunne sælge det hele samlet, men hvis det ikke kan lade sig gøre, kan Henrik blive nødt til at sælge sin fine samling bid for bid. Henrik Nielsen, som, trods sin Parkinson-sygdom, ellers er en usædvanlig energirig iværksætter, er nemlig ved at løbe tør for energi.

Men årets Ferguson-dage skal holdes som normalt, og der er fuld gang i forberedelserne på gården i Stourup ved Juelsminde.

 

Vil rekorden sprænges?

I 2005 afholdt Henrik Nielsen og hans første 19 små, grå Fergusoner for første gang Ferguson Dage på sit museum, Danmarks Ferguson Museum, i Stourup ved Juelsminde. Han åbnede dog sin gård som museum allerede i 2002, og derfor fejrede museet sit 20-års jubilæum ved Ferguson Dagene sidste år.

Og siden åbningen i 2002 er antallet af Ferguson-traktorer i samlingen steget støt til de nuværende omkring 200, som kan ses næste weekend - og altså - måske - for sidste gang.

Både ved Fergusonmuseets seneste julemarked og ved Ferguson Dagene sidste år var der hver gang omkring 1.000 besøgende om dagen.

- Efter den megen omtale vi har fået på det seneste, er vi spændte på, om antallet af deltagere i år vil sprænge alle hidtidige rekorder, lyder det spekulativt fra Henrik Nielsen.

Forberedelser

Ligesom tidligere år vil besøgende ved dette års Ferguson Dage kunne opleve de små, grå traktorer arbejde i marken og bruge kræfter på en hel masse andre ting. Blandt andet vil én af Henriks Fergusoner drive den store bloksav fra 1900.

Det er dog ikke kun de små grå, der vil komme på arbejde, idet man også vil kunne opleve, at der bliver fyret op i den store damptromle fra 1931.

I den store bindingsværkslade på 500 kvadratmeter fra 1864 vil der som sædvanligt være musikcafe, hvor der kan købes forskellige lækkerier til ganen.

Det kræver alt sammen tid, forberedelse og oprydning at gøre klar til Ferguson Dage, hvor Henrik Nielsen priser sig lykkelig over alle de mange frivillige, der år efter år kommer og hjælper med at gøre klar til den hektiske weekend.

Hektiske dage

Derfor er gruset efterhånden revet, og traktorerne står funklende klar til at blive vist frem. Men når dagene er slut, er der stadig et stort stykke arbejde tilbage.

- Alene at køre alle traktorer ind på plads igen, tager omkring 14 dage, fortæller Birgit Larsen, der er Henrik Nielsens kæreste.

Ferguson Dagene er åbne for alle interesserede lørdag-søndag den 27. og 28. maj i tidsrummet klokken 9-17 på adressen Købmagervej 1, Stourup ved Juelsminde.

Læs også