Ingen VM-tømmermænd: DM-favoritterne slog til igen-igen

De var knap landet fra VM i Letland, før Martin Lindberg Velling og Søren Korsgaard satte ploven i dansk jord for at sikre sig DM-titel nummer syv og 13.

Hvis der var VM-tømmemænd, var det ikke til at se på Søren Korsgaards furer. Mariesminde Landbrug på Salling lagde jord til årets pløjekonkurrence. James Coulter fra Nordirland tog bronzemedaljen ved EM i vendeplov. Søren Korsgaard kan nu kalde sig 13-dobbelt danmarksmester i vendeplov. Pløjearbejdet blev studeret nøje. Mens vejret gik ud over tilskuertallet, havde pløjerne kun ros til overs for arrangørerne. Det har været nogle travle uger for Martin Lindberg Velling.

Selvom han havde vundet de seneste seks danmarksmesterskaber, satte Martin Lindberg Velling alligevel standardploven i jorden med masser af nordjysk sindighed, da der forleden blev afholdt DM i Pløjning i Jebjerg på Salling.

- Der er mange dygtige folk, så alt kan ske, lød det fra pløjeren, der netop var landet fra VM i Letland, hvor han vandt guld i stubjorden, bronze i grønjord og dermed blev kåret til verdens næstbedste pløjer.

Årets DM lå en uge tidligere end sædvanligt, hvilket betød, at Martin Lindberg Lindberg Vellings program var noget mere presset end tidligere år. Traktor og plov landede i Esbjerg onsdag, og fredag gik konkurrencen altså i gang på Salling.

Hverken tømmermænd fra VM eller skarp konkurrence gav dog anledning til den mindste slinger i valsen for pløjeren fra Hobro.

Både i grønjord og stubjord var Velling bedst, og kan nu kalde sig danmarksmester for syvende år i træk.

Selvom der nu bliver tid til en tiltrængt puster efter et stramt program, har himmerlændingen dog ikke tænkt sig at hvile alt for længe på laurbærrene.

- Det har været hårdt de sidste fire uger, hvor den har stået på intensiv pløjning. Nu bliver det rart at komme hjem og lave lidt på ploven i et mere roligt tempo. Så skal jeg også i gang i værkstedet igen og lave nogle små forbedringer på mine muldplader, så jeg forhåbentligt kan forbedre mit resultat ved næste års VM til august, lød det efter sejren.

Også hos vendeplovene klarede rutinerede Søren Korsgaard landingen fra VM uden problemer, og tog sit danmarksmesterskab nummer 13 hjem til samlingen.

Sølv og bronze ved DM i Vendeplov gik til Jesper Madsen og Flemming Thorsager, der også deltog Europamesterskabet, som ligeledes blev afviklet på markerne ved Jebjerg. Her blev de henholdsvis Europas femte- og 10. bedste pløjer, mens irske Jer Coakley stillede sig øverst på sejrsskamlen.

Vejret udfordrede

Mens favoritterne ikke havde de store problemer i pløjefelterne, udfordrede vejrguderne til gengæld værterne fra LandboUngdoms Region Viborg.

Fredagen startede ud med masser af blæst, mens lørdagen også bød på både blæst og regn.

- Det var rigtig godt træls for at sige det mildt. Ugen op til stævnet havde vejret ellers været så fint, konstaterer Nicklas Rokkjær Jensen, tovholder i styregruppen for DM 2023.

Selvom vejret betød, at arrangørerne måtte »nøjes« med cirka 1.500 betalende gæster – hvilket har været niveauet for de seneste års DM-stævner – fremfor de 3.000-4.000, man havde sat næsen op efter, ser Nicklas Rokkjær Jensen alligevel tilbage på arrangementet med tilfredshed.

- Vi blev hurtigt enige om, at vejret var det eneste, vi ikke kunne styre, og selvom det gjorde mange ting noget mere besværlige, har vi kun fået roser fra pløjerne, og det er trods alt dem, det handler om. Derfor er vi også godt tilfredse, fastslår tovholderen.

DM-resultaterne

Standardplov Senior

1: Martin Lindberg Velling, Hobro, 237,25 point

2: Palle Lind Christensen, Hjørring, 213,5 point

3: Martin Nørmølle, Brovst, 205,25 point

Standardplov Junior

1: Nis Geertsen, Hanstholm, 164,25 point

Vendeplov Senior

1: Søren Korsgaard, Holstebro, 248 point

2: Jesper Madsen, Odder, 245,25 point

3: Flemming Thorsager, Give, 236,75 point

Vendeplov Junior

1: Søren Møller, Nykøbing Mors, 209,25 point

2: Simon Svenningsen, Nibe, 204,75 point

3: Anders Andersen, Kjellerup, 191 point

Landbrugsklasse

1: Ejnar Noe Harpøth, 157,25 point

2: Kasper Bak, 152,25 point

DM i skolepløjning

1: Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk, 121 point

2: Bygholm Landbrugsskole, Plovspids, 120,25 point

3: Grindsted Landbrugsskole, Grindsted 2, 114,25 point

Veteraner, Flerfuret Liftophæng

1: Hans Frederik Clemmensen, Tinglev, 107,5 point

2: Alf Banke, Grenå, 104,25 point

3: Per Gadekær, Bindslev, 101 point

Veteraner, Flerfuret bugseret

1: Hans Larsen, Nykøbing Mors, 97,25 point

2: Jens Peter Ridder, Hårlev, 93,75 point

3: Holger Strøjer Hansen, Vissenbjerg, 90,25 point

Veteraner, 1-furet

1: Theodor Hedegaard, Bedsted Thy, 97,25 point

2: Finn Halbæk Pedersen, Sæby, 87,5 point

3: Tommy Jensen, Nykøbing Sjælland, 82 point

Veteraner, Classic

1: Morten Kjærgaard, Ringsted, 11,5 point

2: Karl E. Pedersen, Hobro, 110,25 point

3: Uffe Mortensen, Boeslunde, 104,25 point

Veteraner, Retro

1: Niels Balle, Hinnerup, 104,5 point

2: Bernd Clemmensen, Bylderup Bov, 103,5 point

3: Per Jørgensen, Valsø, 94,5 point

EM i vendeplov

1: Jer Coakley, Irland, 414,5 point

2: Dan Donnelly, Irland, 397,5 point

3: James Coulter, Nordirland, 388,5 point

Læs også