10 millioner kroner skal give børnehavebørn store oplevelser i naturen

Nordea-fonden åbner nu Børnehavepuljen, som giver børnehaver i hele Danmark mulighed for at søge op til 15.000 kroner til at tage på tur i det fri og udforske naturen.

En undersøgelse udført for Friluftsrådet i 2022 viser, at børn mangler basale naturoplevelser som at lege i naturen og komme helt tæt på dyr og planter. Hvert tredje barn i Danmark har aldrig holdt et vildt dyr som en snegl eller en frø, mens over halvdelen aldrig har prøvet at bygge en hule i naturen.

- Vi hører fra flere sider, at børn i dag kommer mindre ud i naturen og på færre udflugter, og det vil vi gerne være med til at gøre noget ved. Vi tror nemlig, at fælles oplevelser i naturen stimulerer børnenes nysgerrighed og forståelse for naturen, siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden.

Børnehavepuljen skal inspirere og støtte børnehaver i deres bestræbelser på at udforske naturen og fremme børns naturforståelse og fornemmelse for biodiversitet.

Puljen bliver åben for alle typer børnehaver i Danmark, herunder kommunale, selvejende og private institutioner, der opererer under dansk dagtilbudslov. Institutionerne kan ansøge om op til 15.000 kroner til at finansiere udflugter, der bringer børnene tættere på naturen. Det kan være at tage ud og bygge en myretue, fange krabber eller lave et insektvæddeløb.

Ambitionen med puljen er også at give inspiration til den enkelte institution, der forhåbentligt høster nogle erfaringer, som de kan bruge i deres hverdag

Et kriterie for at opnå støtte er, at ansøger har lavet en aftale med en naturformidler, som har en indgående viden om, hvordan man formidler og åbner naturen op for børnene. Udover tilskud til formidling kan der også søges støtte til transport og relevant udstyr eller – materialer.

Læs også