Exoskelet hjælper de ansatte i malkestalden

På en kvægejendom ved Skjern aflaster et exoskelet en medarbejder i malkegraven. Det gør, at medarbejderen kan bibeholde sit arbejde.

Mælkeproducent Niels Christian Andersen, der driver en ejendom ved Skjern, anskaffede sig et exoskelet efter opfordring fra en medarbejder. Exoskelettet bruges under malkning, hvor det særligt støtter nakke, skuldre, samt arme og hænder, men også ryg og lænd og modvirker dermed nedslidning og overbelastning.

På bedriften malkes i gennemsnit otte timer dagligt. Nogle dage klarer én mand alle malkninger med hjælp fra Niels Christian Andersen.

En af dem er den ukrainske medarbejder Pavlo, som er 35 år gammel. Han kom til stedet i 2017, men efter et til to år begyndte han at sove dårligt om natten. Han havde ondt i ryg, skuldre, nakke og arme efter endt arbejdsdag.

Smerterne forsvandt

Pavlo fik sig et exoskelet, som han i dag med glæde tager på hver gang, der skal malkes.

Han fortæller, at før han fik et exoskelet, havde han en slap holdning og brugte ikke sin krop rigtigt, hvilket betød, at han fik smerter. Med exoskelettet på får han en mere oprejst holdning og er mere bevidst om, hvordan han bruger kroppen. Det betyder også, at han nu bruger begge hænder til at tørre patter af i stedet for at bruge samme hånd hver gang.

- Det støtter og guider mig. Jeg har ikke smerter mere, og jeg møder nu altid frisk på arbejde, fortæller Pavlo.

Set fra chefens stol

Niels Christian Andersen fortæller, at han opfordrer alle sine medarbejdere til at bruge exoskelettet, og at han også gerne selv bruger det.

- Det aflaster og er med til at forlænge min og mine medarbejders arbejdsliv indenfor dette fag, siger Niels Christian Andersen, der håber på, at exoskelettet kan betyde, at han kan holde til at arbejde i stalden til den dag køerne skal sættes ud.

Ifølge Niels Christian Andersen er det en lille investering at købe et exoskelet frem for at nedslide sine medarbejdere og ikke at kunne holde på dem på grund af det hårde fysiske arbejde. Derfor opfordrer han også kollegaer til at tænke i samme baner.

Investér i dine medarbejdere – det betaler sig

Spørger man kvægrådgiver Camilla Schilling Pedersen fra KvægXperten, skal arbejdsmiljø og sikkerhed spille en større rolle i landbruget.

- Det koster både tid og penge at udskifte en medarbejder. Investering i dine ansattes trivsel sikrer ikke kun, at du kan holde på dem længere. Når de taler positivt om din virksomhed og dig som leder, bliver det også lettere at tiltrække ny arbejdskraft til bedriften, forklarer hun og fortsætter:

- Mange har svært ved at rekruttere og fastholde medarbejdere i landbruget. Et godt arbejdsmiljø og fokus på arbejdssikkerhed og medarbejdernes velbefindende kan gøre din bedrift til en attraktiv arbejdsplads. Der er mange måder, hvorpå du kan optimere arbejdsmiljøet på din bedrift. Det giver mere tilfredse medarbejdere, der både er mere effektive og produktive - og det kan ses direkte på bundlinjen, lyder det.

 

Thumbs up fra fysioterapeuten

Fysioterapeut og konsulent ved Seges Innovation, Marianne Norup, mener, at exoskeletter i mange tilfælde kan aflaste medarbejdere, der har mange timers ensformigt og nedslidende arbejde. Hun gør opmærksom på, at et exoskelet ikke gør en til supermand, men det tager toppen af belastningen, så man kan undgå smerter og skader efter længere tids arbejde.

- Man må dog ikke bruge exoskelettet i stedet for at gøre alt, hvad der muligt, for at fjerne selve belastningen. For eksempel løfte sække eller dunke eller bære på byrder – levende eller ej – hvor man kunne bruge en vogn, konstaterer hun.

Læs også