At passe kalve er et krævende arbejde, som der skal sættes den nødvendige tid af til, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på Kalvens Dag, mens han roste kalvepasserne for deres tålmodighed og blik for kalvene i deres daglige arbejde.
Der var endnu en gang fuldt hus til Kalvens Dag, som blev afholdt for tredje gang.
Såvel mælkeproducenter som slagtekalveproducenter, kalvepassere, rådgivere og andre kalveentusiaster havde fundet vejen til Herning Kongrescenter, hvor de kunne se frem til en hel dag med faglige indlæg, der alle havde kalven i fokus.
Formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Christian Lund, havde fået æren af at være den første på scenen, hvor han kom ind på kvægbrugserhvervets syn på kalveerhvervet. Men allerførst bemærkede han aldersfordelingen blandt de fremmødte.
- Jeg synes, det er imponerende og tankevækkende, at der er så mange fantastiske unge mennesker, når jeg kigger ud over her og tak for det, lød det fra formanden, som antydede, at det var et godt tegn på, at der er en fremtid for dansk landbrug.
At passe kalve tager tid
- I dag, der taler vi om kalvene, og det er jo næste generation, og den er bare vigtig at holde gang i, forsatte Christian Lund og slog fast, at man ikke kan komme udenom, at der er enormt meget fokus på, hvordan dyrene har det ude i staldene.
Han understregede dog hurtigt, at det går den rigtige vej ude på bedrifterne.
- Vi har det rigtige fokus, og jeg tror, der er rigtig mange landmænd som jeg selv, som har indset, at det at have kalve på sin ejendom og have næste generation, det tager tid, konstaterede han.
Han pegede på, at regn, blæst, slud, frost og fugtighed alle er faktorer, der er med til at gøre det mere besværligt at passe kalvene.
- Det tager mere tid, end hvad ejerne går og tror, fastslog han og fortsatte:
- Og den samtale er rigtig, rigtig vigtig at have – også hjemme på gården, i forhold til, at den tid, der skal være til, at I kan passe de individer, der er derude, som skal blive den næste generation af de væsener, der skal give noget mælk med så meget fantastisk indhold i.
Han roste derefter kalvepasserne for det fantastiske arbejde, de lægger i kalvepasningen hver dag – som både han og hans landmandskollegaer værdsætter i høj grad.
Stadig arbejde forude
Et andet væsentligt emne, når man taler om kalve, og som man ifølge Christian Lund ikke kommer udenom, er dødelighed og medicinforbrug,
- Det er der stadigvæk noget at gøre ved, påpegede formanden og tilføjede:
- Vi er nødt til at tale om det, hvordan og hvorledes vi kan gøre det endnu bedre, hvad vi gjorde i går, og gøre det endnu bedre i dag.
Det skal ifølge formanden være med til, at man motiverer hinanden og får flyttet noget sammen i hverdagen.
- Jeg er sikker på, at I har blikket for at passe kalvene. I har også den tålmodighed, der skal til, som jeg tror, der kniber ved mange almindelige landmænd, hvis de skal gøre det, sagde han.
Der skal spredes viden og løftes i flok
Christian Lund kom ind på, at en dag som Kalvens Dag ikke kun giver mulighed for at sprede viden gennem de faglige indlæg, men også imellem kollegaer.
Han håbede også, at mange ville komme med deres indspil til, hvordan man med management og systematik kan hjælpe kalvene endnu bedre på vej.
- Jeg kan kun sige til jer, at der er fokus på, hvordan kalvenes velfærd er, og det skal I være med til at løfte, slog han endnu en gang fast og tilføjede:
- Og det er det, dagen i dag også skal bruges til.