bannerPos

Vil gøre kalvepasning hot

Kalvepasningen skal opprioriteres for at udnytte køernes fulde potentiale, mener Sagro. Arkivfoto
08-01-2020 13:46

Ifølge Sagro bliver kalvepasning nedprioriteret på mange bedrifter. Det vil man ændre på med en ny kalverådgivning.

- Vi oplever, at fokus på de forskellige malkekvægsejendomme primært ligger i kostalden. Arbejdet i kalvestalden nedprioriteres - der er simpelthen ikke prestige i at passe kalve. Det vil vi ændre: Vi vil gøre det hot at passe kalve, lyder det på Sagros hjemmeside.

Derfor har rådgivningsvirksomheden etableret en ny kalverådgivning bestående af Terese Myhlendorph-Jarltoft og Henrik H. Bonde.

- Danske opgørelser viser desværre, at hverken kalvedødelighed eller medicinforbrug har ændret sig over de sidste 15 år. Til trods for en kontinuerlig vidensopbygning og nye gode værktøjer til blandt andet styring af råmælksmanagement, er forholdene ikke blevet bedre, konstaterer rådgiverteamet.

Mere fokus på kalvestalden

Den nye kalverådgivning har som erklæret mål at knække kurven for kalvedødelighed og være med til at producere robuste kalve, som er i stand til at udnytte sit genetiske potentiale.

- Men først og fremmest, så har vi et mål om at få fokus ned i kalvestalden. Prioriteringen skal være på plads.  Når det lykkes, vil du kunne indfri din produktionsmæssige og økonomiske gevinst af at producere robuste kalve. Og som en lille sidegevinst, ja så er det jo altid sjovere at passe raske kalve end syge kalve, skriver de.

Essentielt med god start

Ifølge kalverådgiverne kan man ændre nok så meget på fodring, malkning, staldsystem og holdopdeling, men uden en god start i kalvestalden er det umuligt at indfri koens genetiske potentiale.

- Dine kalve bliver typisk født med nogle flotte høje avlsværdiindekser, som du forventer at få glæde af igennem hele deres liv. Men sætter du ikke fokus på at få dine kalve godt fra start, så lader du en stor del af dette genetiske potentiale gå tabt, allerede i kalvestalden.

Første måltid er afgørende

Kalveteamet fremhæver kalvens første måltid som afgørende for videre succes.

- Kalve fødes med et uudviklet immunforsvar, hvorfor det første måltid for en nyfødt kalv er altafgørende for dens overlevelse og sundhed. Ved utilstrækkelig optagelse af de livsnødvendige antistoffer fra råmælken, er kalvens immunforsvar ude af stand til at beskytte den mod smitstoffer, konkluderer rådgiverne, der peger på en række andre parametre, der skal være fokus på for at få det optimale ud af sin besætning.

Blandt andet fodring, hygiejne, rengøring, sundhed, logistik, staldsystem og ventilation m.fl. er andre områder, som kan være af afgørende betydning for sundhed.

- Faktum er, at robuste kalve præsterer bedre igennem hele livet og har en længere holdbarhed. Din investering i robuste kalve kommer tifoldigt igen, konstaterer de.

cc

Ny vaccine skal spare griseliv og sænke forbruget af zink og antibiotika

Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges går sammen om at udvikle en vaccine, som kan redde tusinder af grise fra tidlig død, reducere forbruget af antibiotika drastisk og spare miljøet for udledning af zink. Fødevareministeren er spændt på udfaldet.

Landmænd så på skrælpløjning

35 landmænd brugte en formiddag hos Elsnab Landbrug I/S i Vendsyssel for at se nærmere på skrælpløjning.

Overrasket over at genbrugsplast faktisk duer til dyr

Skandinavisk Landbrugsplast og Helgenæs Maskinstation tester i år et strækplast-produkt med 30 procents genbrugsplast til wrapning af hø og ensilage. – Vores opgave er at teste plasten og foreløbigt har det vist sig fuldt på højde med de plasttyper, vi hidtil har anvendt, lyder det.

Maskinerne må tilpasse sig bakke og dal

I et særligt smukt bakket dansk kulturlandskab som det findes på Helgenæs og Mols, tilpasser Helgenæs Maskinstation sig landskabet med sit maskinvalg – ikke omvendt.

Merrild vil have landbrugets kritikere på banen

Det er dybt frustrerende, siger L&F-formand, Martin Merrild, der frygter, at landbruget igen kommer til at få skylden for manglende målopfyldelse på grund it-fejl hos Landbrugsstyrelsen i minivådområdeordningen. Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen, fortæller, at han er opmærksom på, at landmændenes it-systemer selvfølgelig skal virke.

Et par høstdage endnu og så til såning af raps og efterafgrøder

Alfred Nielsen, Annebjerggaard, overvejer den rette etableringsmetode til efterafgrøderne.

Spekulanterne sælger korn

I mere end et år har de spekulative kapitalfonde satset på faldende priser for blandt andet majs. Der er ikke noget, der tyder på, at de vil ændre denne holdning til majsprisen lige foreløbigt. Således fortsætter de store spekulanter med at sælge majsfutures i stor stil.

Sojabønner står godt i USA men hvedekvaliteten nedgraderes

Gunstige vejrforhold i USA betyder, at den amerikanske soja står stort set fremragende. Derimod har vejret ikke artet sig nær så optimalt for den amerikanske hvede.
Side 1 af 1894 (37872 artikler)Prev1234567189218931894Next