bannerPos

Vil gøre kalvepasning hot

Kalvepasningen skal opprioriteres for at udnytte køernes fulde potentiale, mener Sagro. Arkivfoto
08-01-2020 13:46
Ifølge Sagro bliver kalvepasning nedprioriteret på mange bedrifter. Det vil man ændre på med en ny kalverådgivning.

- Vi oplever, at fokus på de forskellige malkekvægsejendomme primært ligger i kostalden. Arbejdet i kalvestalden nedprioriteres - der er simpelthen ikke prestige i at passe kalve. Det vil vi ændre: Vi vil gøre det hot at passe kalve, lyder det på Sagros hjemmeside.

Derfor har rådgivningsvirksomheden etableret en ny kalverådgivning bestående af Terese Myhlendorph-Jarltoft og Henrik H. Bonde.

- Danske opgørelser viser desværre, at hverken kalvedødelighed eller medicinforbrug har ændret sig over de sidste 15 år. Til trods for en kontinuerlig vidensopbygning og nye gode værktøjer til blandt andet styring af råmælksmanagement, er forholdene ikke blevet bedre, konstaterer rådgiverteamet.

Mere fokus på kalvestalden

Den nye kalverådgivning har som erklæret mål at knække kurven for kalvedødelighed og være med til at producere robuste kalve, som er i stand til at udnytte sit genetiske potentiale.

- Men først og fremmest, så har vi et mål om at få fokus ned i kalvestalden. Prioriteringen skal være på plads.  Når det lykkes, vil du kunne indfri din produktionsmæssige og økonomiske gevinst af at producere robuste kalve. Og som en lille sidegevinst, ja så er det jo altid sjovere at passe raske kalve end syge kalve, skriver de.

Essentielt med god start

Ifølge kalverådgiverne kan man ændre nok så meget på fodring, malkning, staldsystem og holdopdeling, men uden en god start i kalvestalden er det umuligt at indfri koens genetiske potentiale.

- Dine kalve bliver typisk født med nogle flotte høje avlsværdiindekser, som du forventer at få glæde af igennem hele deres liv. Men sætter du ikke fokus på at få dine kalve godt fra start, så lader du en stor del af dette genetiske potentiale gå tabt, allerede i kalvestalden.

Første måltid er afgørende

Kalveteamet fremhæver kalvens første måltid som afgørende for videre succes.

- Kalve fødes med et uudviklet immunforsvar, hvorfor det første måltid for en nyfødt kalv er altafgørende for dens overlevelse og sundhed. Ved utilstrækkelig optagelse af de livsnødvendige antistoffer fra råmælken, er kalvens immunforsvar ude af stand til at beskytte den mod smitstoffer, konkluderer rådgiverne, der peger på en række andre parametre, der skal være fokus på for at få det optimale ud af sin besætning.

Blandt andet fodring, hygiejne, rengøring, sundhed, logistik, staldsystem og ventilation m.fl. er andre områder, som kan være af afgørende betydning for sundhed.

- Faktum er, at robuste kalve præsterer bedre igennem hele livet og har en længere holdbarhed. Din investering i robuste kalve kommer tifoldigt igen, konstaterer de.

cc

Trump lover guld og grønne skove

Den amerikanske præsident Donald Trump lover i en udtalelse søndag, at handelsaftalen med Kina, vil komme til at gavne amerikanske landmænd økonomisk.

Sparekasse får hård kritik af tilsyn

Den Jyske Sparekasse tager for store risici, og kontrolfunktioner er for dårlige, mener Finanstilsynet i en tilsynsrapport.

Fødevarestyrelsen laver grov fejl på andeslagteri

Andeslagteriet Dan Duck blev hængt ud i Ekstra Bladet efter stor fejl i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, der fejlagtigt beskyldte medarbejderne for dårlig håndhygiejne.

Udsigt til rekordmange omlægningstjek i 2020

Økologisk Landsforening glæder sig over, at Økologifonden har gjort det muligt at tilbyde omlægningstjek til endnu flere i 2020 end nogensinde før

Gave eller arv kan blive modtagers særeje

Det er fortsat muligt for gavegiver eller arvelader at bestemme, at gaven eller arven skal være modtagerens særeje. Men reglerne om sammenblanding af formueformer ved erhvervelsen er ændret væsentligt, påpeger Seges i et nyt notat.

Økonomi i besætningens holdbarhed

Der er økonomi i besætningens holdbarhed - typisk 17-18 øre i fremstillingspris fra de mest holdbare til de mindst holdbare, vurderer Seges.

Godt med endnu en spiller på markedet

Økologikonsulent Helge Lund, KHL, ser positivt på de nye muligheder, udviklingen af planteprotein giver danske økologiske landmænd og glæder sig over en ekstra mulighed for afsætning.

Roundup er et fornuftigt valg for både mennesker og miljø

Også uden for landbrugets kredse undrer man sig over debatten om glyphosat. - Påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab, skriver læge Ida Donkin i denne uge i Berlingske.
Side 1 af 1748 (34943 artikler)Prev1234567174617471748Next