ESG: En unødvendig tidsrøver og pengesluger

Jeg tror ikke, at ESG-kravene ændrer en tøddel på hverken renter, bidragssats eller kreditvurdering. Vi får bare endnu en opgave med at udfylde nogle papirer, skriver Joachim Clausen, der er næstformand i Danske Svineproduenter, i dette debatindlæg.

Af Joachim Clausen, næstformand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter

Finansieringssektoren kræver, at vi ikke kun har styr på økonomien. Det sidste nye er, at de også forlanger en miljømæssig og social ansvarlig virksomhedsledelse af vores bedrifter. Det hedder ESG (Environmental Social Governance).

Men får vi noget økonomisk ud af det? Nej, det tror jeg desværre ikke. Jeg tror ikke, det ændrer en tøddel på hverken renter, bidragssats eller kreditvurdering. Vi får bare endnu en opgave med at udfylde nogle papirer, fordi vi skal, men jeg tror ikke, der nogensinde er nogen, der vil læse dem eller bruge dem til noget fornuftigt.

Med andre ord: Blot endnu en administrativ klods om benet.

Der er derfor, det er vigtigt for mig at sige, at én ting er, hvad finansieringssektoren forlanger på baggrund af EU-krav. Noget andet er, hvordan vi håndterer det.

Vil tjene penge på os

For at varetage vores interesser, mener jeg jo, det burde være Landbrug & Fødevarers fornemste opgave at sørge for at tilbyde finansieringssektoren nogle standard-ESG’er afhængig af ens produktionsform: For eksempel smågriseproducent, slagtesvineproducent eller integreret produktion.

I stedet oplever jeg, hvordan landboforeningerne via rådgivningscentrene benytter anledningen til at kappes om at tjene endnu flere penge på os – deres medlemmer – på noget, som ingen værdi giver til os landmænd. Det er naturligvis under al kritik.

Anders Harch, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse, i Landbrug & Fødevarer, siger til Landbrugsavisen den 2. oktober, at han ser det som en mulighed for at få kredit for alt det gode, vi gør i forvejen.

Den tror jeg ikke på. Jeg tror ikke, at vi får noget som helst ud af det. Det bliver kun en mulighed for finanssektoren at lave en ny ”bidragssats”, så de kan tjene endnu flere penge på os.

Så simpelt som muligt

Derfor vil jeg opfordre til, at vi med Landbrug &Fødevarers hjælp får det klaret så simpelt som muligt uden at gå i detaljer på bedriftsniveau.

Jeg savner, at vi kommer tilbage til, at der er en mening med det papirarbejde, vi skal udføre. Vi må bort fra, at vi blot udfører papirarbejde for papirarbejdets skyld.

- I stedet oplever jeg, hvordan landboforeningerne via rådgivningscentrene benytter anledningen til at kappes om at tjene endnu flere penge på os – deres medlemmer

- Han (Anders Harck, red.) ser det som en mulighed for at få kredit for alt det gode, vi gør i forvejen. Den tror jeg ikke på

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også