bannerPos

Efterafgrøder bør sås, hvor der ikke er vintersæd

Hans Aarestrup

AF: DEBATINDLÆG

06-12-2019 10:00
Både miljømæssigt og økonomisk er det kontraproduktivt at droppe vinterafgrøderne, skriver Bæredygtigt Landbrugs direktør.

Af : Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug, Gisselbakken 1, 7000 Fredericia

Hvis man regner på de nye efterafgrødekrav, bliver det tydeligt, at man ikke kan komme i nærheden af at opfylde dem. I hvert fald ikke uden at reducere sit areal med vintersæd, og man kan da slet ikke nå at få dem sået tidsnok til at undgå træk i sin gødningskvote.

At man skal reducere sit areal med vintersæd, er i dén grad kontraproduktivt i forhold til målet om at opnå et bedre vandmiljø. Det er blevet slået fast flere gange, at det, der har betydning for vandmiljøet, er udledningen af næringsstoffer forår og sommer. Hvis man vil reducere udledning om foråret, er det ikke ved at fjerne vinterafgrøderne. De står og er klar til at opsuge alt det kvælstof, der mineraliseres, når jordtemperaturen begynder at stige i det tidlige forår. Der går lang tid, inden vårafgrøderne har et rodnet, der er bare tilnærmelsesvist så udviklet. Tiden er inde til at bruge den sunde fornuft, og det er ikke fornuftigt at droppe vinterafgrøderne, hverken miljømæssigt eller økonomisk.

Kan fjerne datotyranni

Hvis man fjernede al detailreguleringen af pligtige MFO- og målrettede efterafgrøder og i stedet forlangte, at der skal sås efterafgrøder på alle arealer, hvor der ikke er vintersæd, så fik man fjernet en masse datotyranni, papirarbejde og konflikter. Virkningen ville være større og på det rigtige tidspunkt. Så kunne de penge, der gives som kompensation for efterafgrøder, i stedet gives til etablering af kollektive virkemidler – dér, hvor man stadig kunne finde udledning.

Det ville også fjerne en masse bureaukrati og rent faktisk nytte noget i den virkelige verden.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Tast-selv systemet er en farce

Helt til grin, siger planteavlsrådgiver Mogens Munk fra LandboSyd om it-systemet tast-selv-service, der igen giver anledning til problemer.

- Det går vældig bra

Maskinforretningen Stenderup har succes i Norge, hvor afregningsprisen for mælk er 6 kroner pr. liter.

Vær klar til at konvertere

Når renterne bevæger sig op og ned inden for kort tid, er muligheden for gevinst størst, hvis man på forhånd har lagt en strategi for, hvad man vil gøre, lyder det fra virksomhedskonsulent.

Vægtgrænsen hæves med to kilo i uge 16

Øget efterspørgsel efter magre produkter kræver lettere grise. Derfor hæver Danish Crown kun vægtgrænsen med to kilo fra uge 16. Hvornår vægten normaliseres med de sidste to kilo er for tidligt at spå om.

Corona bremser dyrskue i Lemvig

Corona-situationen har fået parterne bag Lemvig Marked og Dyskue til at aflyse årets skue.

Økologiske forårsmøder rykker ind på skærmen

Ny viden og inspiration til arbejdet med økologisk landbrug skal ikke stoppes af corona-situationen. Derfor afholder Seges Økologi Innovation og DLBR Dansk Økologi sammen en række gratis webinarer for landmænd.

Danish Bio Commodities vil investere trecifret millionbeløb i biogas

Vestjyllands Andel, Jysk Energi og Langfristet Erhvervsfinansiering, som tilsammen udgør Danish Bio Commodities, har i samarbejde stiftet DBC Invest. De vil nu støtte danske biogasanlæg med 215 millioner kroner.

Nord-West noteringen falder med 3,50 euro

Der er flere indikatorer, der tyder på stigende frem for på faldende priser i de kommende uger på smågrisemarkedet, lyder det fra Danske Svineproducenter.
Side 1 af 1807 (36140 artikler)Prev1234567180518061807Next