bannerPos

Endnu et indhug mod naturplejen

Naturplejer Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev

AF: DEBATINDLÆG

13-02-2020 22:24

Naturplejer Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev

60 års naturpleje udført af de lokale familielandbrugere ophører nu på grund af Naturstyrelsens nye praksis om ønsket om større sammenhængende arealer.

Et areal ved Slettestrand på 377 hektar, der har været opdelt i flere indhegninger, hvor Familielandbruget servicerede deres medlemmer ved at tage deres kvier på græs, såvel konventionelle som økologiske, er slut. Inddelingen af arealet er ophørt. Man har lavet de mange indhegninger om til 2 store indhegninger. Krav til fremtidig lejer er, at arealet skal afgræsses med ejers egne dyr, enten kvæg eller heste.

Det sætter en stopper for 20 års lokalforankret praksis med fællesgræsning, og mindre dyreholderes adgang til arealerne. Der har været tale om besætninger, hvor der ingen anmærkninger var til dyrenes ve og vel.

En ære slutter

Et samarbejdets æra i naturplejens tjeneste er sluttet med et ministerielt pennestrøg.

Nu er arealet overtaget af en svine-bonde fra Vestervig med en besætning på 500 søer og 28 kreaturer, jfr. chr. registeret. Der er over 100 km fra hans ejendom til græsningsarealerne.

Det bliver spændende at se, om mandens mangel på kreaturer kan få ham til at lukke grise ud på de fredede arealer, der ligger op ad sommerhuse.

Under alle omstændigheder slutter en epoke med godt fællesskab om fællesgræsning – det er synd og skam for naturen, for kreaturerne og for et stærkt fællesskab her i Hanherrederne – men selvfølgelig en sejr for bureaukratiet.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.
Side 1 af 1849 (36973 artikler)Prev1234567184718481849Next