bannerPos

Hvor er Landbrug & Fødevarers klarsyn henne Torben?

Gårdejer Ulrik Lunden, Store Bouet, Sæbyvej 81, 9340 Asaa, formand for Foreningen for Bæredygtigt Grundvand

AF: DEBATINDLÆG

22-01-2020 22:25
Hvis ikke L&F vil stå 100 procent vagt om fagligheden og videnskaben bag glyphosat, hvem skal så?

Af gårdejer Ulrik Lunden, Store Bouet, Sæbyvej 81, 9340 Asaa, formand for Foreningen for Bæredygtigt Grundvand og gårdejer Jens Iversen, Dalhavegaard, Åstorpvej 78, 6070 Christiansfeld

Torben Hansen, formand for plantesektion i Landbrug & Fødevarer (L&F), tror tilsyneladende, at det hjælper den danske landmand at glide med på den meget følelsesladede og dybt uvidende glyphosat-debat, ved at opfordre til at reducere vores brug af glyphosat. Fremfor at virke som garant for at få fagligheden frem og stå fast ved fagligheden.

Vi lever i en verden, hvor stort set alle holdninger bliver skabt på baggrund af følelsesudbrud.

Vi lever i en verden, hvor man, hvis bare man er kendt som popsanger, kan stille sig op på en ølkasse og gøre sig klog på både dyrevelfærd og miljø. Og det selvom man f.eks. aldrig har været på et moderne landbrug.

Det er i den verden, at L&F som de danske landmænds interesseorganisation bevæger sig rundt.

Fagligheden på vores side

Kære Torben. Hvis du tror, at det hjælper ret meget at give en hæl og en tå i den slags diskussioner, hvor vi i den grad har fagligheden på vores side, har du godt nok ikke lært ret meget af historien.

Hvis ikke L&F vil stå 100 procent vagt om fagligheden og videnskaben bag glyphosat, hvem skal så?

Sagen er den, at vores modstandere i princippet er ligeglade med miljøet og folkesundheden. For betød det virkelig noget for dem at sikre folkesundheden og miljøet, var der 100 andre stoffer i vores kemiske verden, som vi alle mere eller mindre er i daglig berøring med, der er langt giftigere, som man aktivt ville arbejde på at forbyde, før man gik i gang med glyphosat.
DN’s dagsorden

Glyphosat er vildsvinehegnet om igen. Det drejer sig ikke om hverken biodiversitet eller hensynet til dyrevelfærd

Men for jeres samarbejdspartner, Danmarks Naturfredningsforening, er det en hel anden underliggende dagsorden, som står på spil. Og vi er chokeret over, at I ikke for længe, længe siden, har gennemskuet denne dagsorden.

Glyphosat er vildsvinehegnet om igen. Det drejer sig ikke om hverken biodiversitet eller hensynet til dyrevelfærd. For gjorde det det, havde de jo for længe siden opponeret over de hegn, som er stort set hele vejen langs alle de jyske motorveje. Hvad er forskellen på, om et hegn står i nord-sydgående retning eller i øst-vestgående retning?

Hvor er det henne, at I næste gang vil give køb på fagligheden, og acceptere ikke-faglige rådighedsindskrænkninger på vores produktionsvilkår

Disse organisationers mission ved at være kritiske overfor både vildsvinehegn og glyphosat er kun én ting. Nemlig at stikke kniven ind i forudsætningsgrundlaget for den konventionelle og vidensbaserede landbrugsproduktion, som vi er nogen, der prøver at leve af, men som DN så gerne vil have slået ihjel én gang for alle.

Hvad med næste gang

Derfor er det dybt, dybt foruroligende at I ikke ser jer kaldet til at stå mere fast på fagligheden, end I gør. Sørg for at tilføre debatten al den faglighed, der findes på området i enhver henseende, i stedet for at lade jer glide med i den følelsesmæssige og stærkt misvisende debat, der foregår på glyphosat-området i øjeblikket.

Hvor er det henne, at I næste gang vil give køb på fagligheden, og acceptere ikke-faglige rådighedsindskrænkninger på vores produktionsvilkår?

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

SLF lander millionoverskud

En fokuseret indsats på kerneområdet landbrug og andre tiltag betyder, at SLF kan fejre 20-års jubilæum med et overskud på 3,4 millioner kroner i seneste regnskabsår.

Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Kampen om de danske vandløb

Den augustdag i 2018 gjorde Åge Knudsen bare det, han og familien altid havde gjort, når jorden blev for våd. Det skulle have været hurtigt overstået, men involverer nu både politi, kommuner, naboer og advokater.

Faunastriber kan opretholde EU-hektarstøtte på lige fod med efterafgrøder

Landmændene kan så dyrevenlige blomster og planter og stadig få den såkaldt grønne støtte fra EU’s landbrugskasse.

Faunastriber breder sig som ukrudt

Sidste år fordoblede landmænd i Herning-Ikast Landboforening deres areal til at fremme biodiversiteten på dyrkede arealer.

Vi bliver taget alvorligt

Pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture bliver stadig mere udbredt af mange gode grunde, og som virkemidler kan de en masse, som i de kommende år vil fylde meget mere både fagligt og politisk, lød det på FRDK's generalforsamling 27. februar på Fyn.

Højt at flyve, dybt at falde

Jeg bliver nød til at vende aktiemarkedet igen, for anden gang i denne uge. Spredning af Coronavirus har sat gang i et historisk kursfald på de store aktie-index i denne uge og det er ikke slut endnu.

Kombinerer stordriftsfordele med lokal forankring

De seneste år har man jævnligt kunne læse, at TBS Maskinpower med base i Starup ved Grindsted har ekspanderet og udvidet deres salgsområder for henholdsvis Fendt og Valtra.
Side 1 af 1783 (35647 artikler)Prev1234567178117821783Next