Luise trækker på et godt netværk

Luise Ipsen er agrarøkonom med speciale i kvæg, men i dag passer hun grise med fine resultater.

- Jeg havde aldrig passet en gris før.

Det var udgangspunktet, da Luise Ipsen sammen med sin mand, Mads West, i 2010 købte Pindstoftegård ved Tommerup. I dag passer hun 380 søer og 2000 smågrise, og resultaterne taler for sig selv.

Gennemsnittet i 2019 ligger pr. 31. oktober på 36,5 grise pr. årsso og 18,6 levendefødte.

Luise har fra starten trukket på sit netværk.

- Jeg har en veninde, som næsten er født i en svinestald. Hende ringede jeg til og sagde: Kan du ikke lære mig at passe grise? Så kom jeg i praktik i 14 dage hos hende, og derefter fik jeg mine egne grise, fortæller Luise.

Gode resultater fra starten

Selv om hun ikke havde passet grise før, har resultaterne været gode fra starten.

- Dyrlægerne har været glade for mig, for jeg har fra første dag stolet på, at alt, hvad de sagde, var rigtigt, siger Luise, som har søgt viden alle steder, hvor hun har haft mulighed for det.

Hendes kodeord er åbenhed.

- Når jeg kommer ud i forskellige sammenhænge, fortæller jeg, hvordan jeg gør, og spørger de andre, hvordan de gør. Jeg søger al den information, jeg kan få og anvender det af den, som jeg kan bruge i min egen virksomhed, fortæller Luise Ipsen, der heller ikke er bange for at tale åbent om økonomi, hvis der er problemer i dele af produktionen, som smitter af på bundlinjen.

Naboen er en del af netværket

Hendes nabo, Jens Erik, som har 1200 søer, har også været en vigtig del af hendes netværk i starten.

- Jeg har ikke været bleg for at ringe til Jens Erik og sige: Kan du ikke lige kigge på mine tal, for jeg synes ikke, de spiller helt, som de skal. Og han har altid været flink til at komme og give feedback og rådgive mig om management, fortæller Luise.

- Jeg bruger alle, jeg kender, i mit netværk. Jeg ved, hvem jeg skal ringe til, hvis noget går i stykker. Så kommer der en god kammerat og hjælper. Jeg involverer naturligvis også mine to medarbejdere, hvis der er problemer i stalden. De har masser af erfaring med at passe grise, og de kender måske nogen, som kan hjælpe, hvis vi står med et konkret problem, som vi ikke selv har løsningen på.

Hun er også med i forskellige erfagrupper. En svinegruppe i Centrovice og en svinegruppe i Porcus ApS Svinefagdyrlægerne. Desuden er hun kommet med i en erfagruppe i Centrovice for kvinder gift med en landmand.

Fremtidsdrømmen er 800 søer

Når det gælder fremtiden, er Luise heller ikke bange for at være åben om sine planer.

- Jeg vil gerne udvide besætningen fra de nuværende 380 søer til 800 søer plus smågrise. Bygningerne skal nok også fornys indenfor de næste 5-10 år. Og så skal jeg have ansat to medarbejdere mere.

- Jeg er nemlig også begyndt at synes, at ledelse er interessant, erkender svineproducenten fra Tommerup.

 

Læs også