bannerPos

Ulige armlægning kræver sammenhold i landbruget

Mere end hver anden landmand i Danmark er berørt af indsatsplanerne, der har til formål at beskytte rigets grundvand

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
16-01-2020 21:00

I GÅR VAR Effektivt Landbrug vært for en debat omkring de såkaldte indsatsplaner under NutriFair-messen i Fredericia. Her havde vi inviteret landmænd og Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse til en debat om planerne. Planer som ifølge myndighederne omfatter op imod halvdelen af produktionsjorden i Danmark. Mere end hver anden landmand i Danmark er altså berørt af indsatsplanerne, der har til formål at beskytte rigets grundvand. Det er bare ikke sikkert, den enkelte landmand selv er klar over det.

KONSEKVENSERNE AF INDSATSPLANERNE kan være, at henved 70 procent af et landbrugs jord påføres restriktioner, som betyder, at jorden ikke kan dyrkes på moderne vis. Det er der eksempler på. Planerne ligger som skuffeplaner i flere kommuner, og ingen kan få at vide, om de tages i anvendelse eller ej. Planerne benyttes også forskelligt fra kommune til kommune, viste debatten på avisens stand, hvor grundvandsforeningens advokat, Hans Sønderby Christensen, gav sit bud på, hvorfor man juridisk kan og skal udfordre de danske indsatsplaner med international jura som det tungeste våben.

IFØLGE ADVOKATEN FOREGÅR der i virkelighedens verden en ulige armlægning mellem myndigheder og den landmand, der måttet finde på at udfordre kommunerne i sager om indsatsplanerne. Og den kamp kan den enkelte ikke vinde, var advokatens budskab. Der er brug for sammenhold, hvis armlægningen skal give mening, og landbruget skal kunne samle nok styrke til at udfordre indsatsplanerne. Planer som ifølge juristen er 25 gange voldsommere i sin betydning og indskrænkning, end tidligere tiders randzoner. Og randzonesagen var som bekendt en sag, der kunne samle brede kræfter i dansk landbrug.

MEGET TYDER PÅ, at indsatsplanerne kalder på et betydeligt og omfangsrigt sammenhold i dansk landbrug. Rent juridisk er der ifølge Hans Sønderby i dagens Danmark tale om et kommunalt tag-selv-bord med de formuleringer, der er i bekendtgørelsen bag indsatsplanerne. Nogen vil måske mene, at så galt er det nok ikke med de indsatsplaner. Og det hele går nok. Den chance kan man tage. Det er et valg, men det bør ske i bevidsthed om, at den ikke gik for de landbrug, der allerede har mærket følgerne af indsatsplanerne.  

SLF lander millionoverskud

En fokuseret indsats på kerneområdet landbrug og andre tiltag betyder, at SLF kan fejre 20-års jubilæum med et overskud på 3,4 millioner kroner i seneste regnskabsår.

Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Kampen om de danske vandløb

Den augustdag i 2018 gjorde Åge Knudsen bare det, han og familien altid havde gjort, når jorden blev for våd. Det skulle have været hurtigt overstået, men involverer nu både politi, kommuner, naboer og advokater.

Faunastriber kan opretholde EU-hektarstøtte på lige fod med efterafgrøder

Landmændene kan så dyrevenlige blomster og planter og stadig få den såkaldt grønne støtte fra EU’s landbrugskasse.

Faunastriber breder sig som ukrudt

Sidste år fordoblede landmænd i Herning-Ikast Landboforening deres areal til at fremme biodiversiteten på dyrkede arealer.

Vi bliver taget alvorligt

Pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture bliver stadig mere udbredt af mange gode grunde, og som virkemidler kan de en masse, som i de kommende år vil fylde meget mere både fagligt og politisk, lød det på FRDK's generalforsamling 27. februar på Fyn.

Højt at flyve, dybt at falde

Jeg bliver nød til at vende aktiemarkedet igen, for anden gang i denne uge. Spredning af Coronavirus har sat gang i et historisk kursfald på de store aktie-index i denne uge og det er ikke slut endnu.

Kombinerer stordriftsfordele med lokal forankring

De seneste år har man jævnligt kunne læse, at TBS Maskinpower med base i Starup ved Grindsted har ekspanderet og udvidet deres salgsområder for henholdsvis Fendt og Valtra.
Side 1 af 1783 (35647 artikler)Prev1234567178117821783Next