Stabil raps trodser faldende palmeolie

Prisen på raps har holdt et stabilt niveau, selvom vi har set faldende priser på palmeolie, som normalt bestemmer markedernes retning. Årets avl tegner samtidig lovende på mange danske marker.

Det konstaterer chefanalytiker ved AgroMarkets John Jensen i en analyse.

Forklaringen på, hvorfor rapsen ikke er faldet i takt med palmeolien, skal findes i et stort udbud af palmeolie globalt, hvorimod man i Europa har en mere stram forsyning.

- Ikke så meget fordi avlen er ret meget mindre end sidste år, for forbruget forbliver ligeledes højt, men fordi vores import er faldet kraftigt, konstaterer John Jensen, der dog forventer en opbremsning i prisen på palmeolie.

- Herhjemme må vi virkelig sige, at rapsen har klaret udfordringerne med vejret i vinteren godt. Den står ok de fleste steder, er godt i blomst, og med rapsens evne til at buske sig, så kan den samlede avl stadig nå at ramme et interessant niveau, vurderer chefanalytikeren.

Den seneste uge er der blevet lagt pres på prisen i stigende retning, og fredag kom bruddet. Det betyder, at der nu er åbnet op for en ny række af stigninger, lyder det videre i analysen.

Læs også