Bekymringer efter udbrud af mund- og klovsyge i Indonesien

Siden 1986 har Indonesien ikke haft udbrud af mund- og klovsyge. Men det ændrede sig i maj, og siden er den smitsomme sygdom konstateret i 400.000 kvæg fordelt på 23 provinser.

Siden de første tilfælde blev opdaget i maj, har et udbrud af mund- og klovesyge spredt sig til 23 indonesiske provinser. På den baggrund frygter myndighederne i Australien og New Zealand et udbrud og tager derfor strengere biosikkerhedsforanstaltninger ved grænserne, skriver svenske Jordbruksaktuellt.

Et udbrud har ødelæggende konsekvenser for kød- og mælkeproduktionen og kan føre til øget dødelighed blandt både drægtige og unge dyr.

Australien er erklæret fri for sygdommen og har ikke haft et udbrud i over et århundrede. New Zealand, som har en af ​​de strengeste immigrationskontroller i verden, er aldrig blevet ramt, skriver mediet. Ifølge Indonesiens Disaster Management Agency (BNPB) er infektionen indtil videre blevet bekræftet hos omkring 400.000 kvæg.

»Dommedagssygdom«

Myndigheder i Australien vurderer, at et muligt udbrud i landet kan koste industrien knap 400 milliarder kroner, og tilsvarende beregninger for New Zealand er på 73 milliarder kroner og ville også betyde, at det ville tage årtier for industrien at genopbygge, rapporterer Asia Times.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har givet udtryk for, at mere end 100.000 job i branchen er i fare, hvis mund- og klovsyge kommer ind i landet. Damien O'Connor, landets biosikkerhedsminister, har sammenlignet det med en »dommedagssygdom«.

Læs også