Mellemøstlig uro sætter sig i olieprisen

Der er udsigt til at de stigende oliepriser kan bide sig fast frem mod 2025, lyder det i en analyse.

De seneste fire måneder har budt på faldende oliepriser. Det skyldes blandt andet stigende konkurrence på området, og i sidste uge kom det så frem, at verdens førende olieeksportør, Saudi-Arabien har opgivet at nå en pris på 100 dollars pr. tønde, hvilket boostede nedtrenden.

Men den seneste tids stridigheder mellem Israel og Iran har fået prisen til at gå op igen. Prisen på en tønde råolie er således steget med fire dollars pr. tønde fra 71 til 75 dollars, efter at Iran gik til angreb på Israel.

Kan ramme 80 dollars tønden

Set i et større perspektiv er det nu spøgsmålet, om prisstigningerne bider sig fast. Det mener Arne Lohmann Rasmussen, der er chefanalytiker i Global Risk Management. Det kommer primært an på, hvordan Israel vælger at gøre gengældelse mod Iran, der er et andet af de største olieproducerende lande.

- Vi ved ikke, hvilket modsvar Israel kommer med. Det taler for, at der de næste måneder skal være en geopolitisk præmie i olieprisen, siger han til Finans.dk og fortsætter:

- Vi ser fortsat, baseret på en bedre global økonomi, en bevægelse mod 80 dollars i 2025, siger Arne Lohmann Rasmussen til mediet.

Hvis olieprisen rammer 80 dollars i 2025, vil det dog fortsat være lavere end i april i år, hvor prisen var over 90 dollars pr. tønde.

Læs også