Dommedagsscenarie for amerikansk olie

Priserne på olie i USA røg ned til historiske teoretiske minuspriser mandag. Oliekrisen vil få enorme konsekvenser for den amerikanske olieindustri.

Så dyster lyder udmeldingen fra CNN Business, efter at priserne på den texanske WTI-future mandag faldt gennem gulvet på børsen og ramte utrolige minus 38 dollar pr. tønde. Det voldsomme fald skyldes, at de amerikanske olielagre er fyldte, da coronavirus har betydet et fald på 30 procent i den globale efterspørgsel efter olie. 

Futures for juni måned bliver stadig solgt for 20 dollar tønden, men det er ikke nok til at dække udgifterne ved olieproduktionen, og ifølge Artem Abramov, der er researchdirektør hos energiselskabet Rystad, vil det få voldsomme konsekvenser.

- Når man sælger ved bare 30 dollar tønden er det ret slemt, men hvis man når ned på priser mellem 10 og 20 dollar tønden er det et komplet mareridt, siger han til CNN Business. 

- Hvis priserne rammer 10 dollar tønden vil stort set alle amerikanske E&P-selskaber (børsnoterede, red.), der har gæld, være tvunget til enten at erklære sig konkurs, eller udforske andre strategiske muligheder, tilføjer han.

I branchen spekuleres der allerede nu i, hvilke selskaber der bliver tvunget til at dreje nøglen om. To mindre olieselskaber er allerede nu blevet begæret konkurs.

Mens WTI-futuren røg i minus for første gang, holdte Brent-råolien skindet på næsen, og landede mandag på 22,61 dollar pr. tønde. Det skyldes blandt andet, at producenterne af olien andre steder i verden har væsentligt større oliekapacitet. 

De nuværende priser er dog stadig 60 procent lavere end i januar, hvor oliepriserne toppede. 

hka

Læs også