- Smågrisemarkedet er stabilt og i balance

Nord-West noteringen forbliver i denne uge uændret på 39,00 euro. Samme melding gælder noteringen for 8-kilos grise, der ligeledes er uændret på 25,40 euro

Smågrisemarkedet er stabilt og i balance, melder Danske Svineproducenter.

Udbuddet er ikke særlig stort, og slagtesvineproducenternes efterspørgsel stiger i takt med udbudspuklens afvikling på slagtesvinemarkedet. For frie smågrisepartier er det fortsat lidt vanskeligt at finde en aftager. Ikke desto mindre er næsten alle europæiske noteringer uændrede i den seneste uge, og der er p.t. heller ikke nogen prisændringer i sigte i de kommende uger, lyder det fra producentforeningen.

Klager over ulige konkurrencevilkår

Stor utilfredshed ytrer tyske smågriseproducenter og andre tyske markedsinteressenter for tiden med hensyn til, at det tyske kvalitetssystem QS ikke vil forbyde importen af smågrise fra 1. januar 2021, som ikke er kastreret i overensstemmelse med tysk lovgivning. I Danmark kastreres smågrise typisk under lokalbedøvelse med Procain, mens hollænderne typisk anvender fuldbedøvelse med CO2. Disse to kastrationsmetoder vil ikke være tilladt i Tyskland, når det tyske kastrationsforbud uden bedøvelse træder i kraft den 1. januar 2021. Derfor klager de tyske smågriseproducenter nu over ulige konkurrencevilkår i fremtiden.

Afhængig af bedriftsstørrelsen forårsager kastrationen under fuldbedøvelse med Isofluran, som sandsynligvis vil blive den tyske standardmetode fra 1. januar 2021, meromkostninger på 15-30 kroner pr. smågris. Derfor kræver forskellige tyske interesseorganisationer, at det tyske kvalitetssystem QS ikke må acceptere billigere kastrationsmetoder for importerede smågrise. QS siger imidlertid, at dette ikke er muligt, fordi man har godkendt de udenlandske kvalitetssystemer som f.eks. DANISH-ordningen. Derfor er det p.t. ikke sandsynligt, at eksportvilkårene mht. kastration for danske smågrise ændres, skriver Danske Svineproducenter.

Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen også i næste uge vil forblive uændret.

Læs også