Stigningerne blandt oliefrøene fortsætter

Stigningerne blandt oliefrøene fortsætter én vej og i forgårs var ingen undtagelse.

Det lave udbud betyder, at oliemøllerne må søge mod papirmarkedet for at prissikre, og risikoen er, at der ikke vil være tilstrækkeligt med varer, når vi når hen i slutningen af foråret, vurderer Jyske Bank i en afgrødekommentar.

Europa Kommissionen opjusterede i går sine forventninger for den europæiske rapsproduktion i indeværende sæson, men blot med 60.000 tons til 16,7 mio. tons, mod 20 mio. tons i 18/19 sæsonen. Importen blev fastholdt på et rekordhøjt niveau med 6 mio. tons, og slutlagre på 1 mio. tons.

Agriculture and Agri-Food Canada sænkede omvendt estimaterne for den canadiske rapsvariant, canola. Lagrene for denne sæson blev nedjusteret markant fra 4,7 til 3,5 mio. tons, primært som konsekvens af en lavere produktionen på 700.000 tons.

Prisudviklingen i den canadiske canola har denne sæson haltet efter de øvrige oliefrø, som en effekt af, at Kina har boycuttet import af canadiske canolafrø.

- Det betyder, at prisspændet mellem canola og øvrige oliefrø er kraftigt udvidet. Vi forventer på den baggrund at priserne snart vil give efter, og canolaen vil følge de øvrige oliefrø højere, skriver banken.

hl

Læs også