Advarsel efter bølge af GPS-tyverier

En ny bølge af tyverier får forsikringsselskabet Topdanmark til at opfordre landmænd og maskinstationer til at passe ekstra godt på deres værdifulde GPS-udstyr.

De seneste måneder har budt på en stribe tyverier af værdifuldt GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner. Det har fået flere af landets politikredse til at opfordre landmænd og maskinstationer til sikre deres udstyr.

Nu sender Topdanmark, som forsikrer hvert andet danske landbrug, en advarsel til landmænd og maskinstationer mod tyveri af dyrt GPS-udstyr, der aktuelt er i høj kurs hos tyvene.

- Vi har kun set toppen af isbjerget, vurderer Topdanmark, som forventer, at tendensen vil fortsætte i løbet af de næste måneder. Det skyldes blandt andet, at der i øjeblikket er lange leveringstider på nyt udstyr, hvilket gør det endnu mere attraktivt, fortæller Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Efter den seneste bølge af tyverier af GPS-udstyr anbefaler han landmænd og maskinstationer til at passe ekstra godt på udstyr.

- Selvom det er muligt at få skaden erstattet ved tyveri, volder situationen typisk besvær for den enkelte, påpeger Preben Rasmussen, der så mangler GPS-udstyret i en tid, hvor der er travlt i marken og der tilmed kan være lang ventetid på at få nyt udstyr leveret.

Vigtigt med forebyggelse

Topdanmark har i 2021 hjulpet dobbelt så mange kunder, der har været udsat for GPS-tyveri, end forsikringsselskabet gjorde i henholdsvis 2017, 2018 og 2019. Tendensen er fortsat i de første fem måneder af 2022, hvor Topdanmark har modtaget flere anmeldelser om tyveri af GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner i forhold til samme periode året før. Normalt er forår og efterår højsæson for GPS-tyveri.

De stjålne GPS’er er ikke den type vejvisere, som mange danskere kender fra bilen. Det er dyrt og avanceret GPS-udstyr, der er afgørende for autostyringen af en landbrugsmaskine, og som ofte koster over 100.000 kroner stykket.

Lige nu arbejder producenterne på at udvikle integrerede sikringsløsninger i GPS-udstyret, så det bliver vanskeligere at stjæle. Det vil forhåbentligt hjælpe på situationen, men Topdanmark har også andre gode råd til kunderne.

- Forebyggelse spiller en utrolig vigtig rolle. Vores bedste råd er derfor helt at undgå at have GPS-udstyr siddende på maskinerne, når de ikke er i brug. Særligt uden for sæsonen bør GSP-udstyret låses inde, siger Topdanmarks landsbrugschef.

Såfremt uheldet er ude, og udstyret bliver stjålet, kan det vise at være godt givet ud, hvis udstyret er sikret med GPS-sporing.

- Vi oplever af og til, at kunder ender med at få deres udstyr tilbage takket være GPS-sporing, oplyser Preben Rasmussen.

Læs også