Nye multifunktionelle jordfordelingsprojekter på vej

Tre projekter om multifunktionel jordfordeling på Fyn, Sjælland og i Midtjylland er kommet et skridt tættere på realisering. efter Landbrugsstyrelsen har givet de tre projekter et betinget samtykke til projekterne.

Landbrugsstyrelsen har givet betinget samtykke til multifunktionel jordfordeling til tre projekter, som blandt andet ønsker at sikre rent drikkevand, forbedre miljø og natur, og samtidig være med til at udvikle det lokale landbrug. De tre projekter ligger i henholdsvis Århus Ådal, Holmehave ved Assens og Nordskoven ved Slagelse. Gennem frivillige aftaler med lodsejerne i deres område ønsker Aarhus og Assens Kommuner samt Naturstyrelsen Storstrøm og Slagelse Kommune blandt andet at forvandle landbrugsjord til ny skov og natur til gavn for miljø og klima.

Metoden hedder multifunktionel jordfordeling, og den sker med Landbrugsstyrelsens jordfordelingsplanlæggere i en vigtig rolle. De lægger puslespillet i samspil med de landmænd, der lægger jord til projekterne, og sørger blandt andet for, at landmændene tilbydes nye marker, der ligger tæt på deres gårde og har en høj dyrkningsværdi, som erstatning for de marker, de afstår. 

- De tre projekter, som vi nu giver betinget samtykke, er alle gode eksempler på, at multifunktionel jordfordeling handler om at skabe mere plads til natur og friluftsliv samtidig med, at landbruget får bedre adgang til den jord, som passer til landmandens udviklingsønsker. Vi er stadig ved at tage de første skridt på en lang rejse, hvor vi i dialog med lodsejere og lokalbefolkningen arbejder for at skabe varige ændringer af vores landskaber, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Kargo.

De tre nye projekter føjer sig til tre andre projekter, som fik samtykke i første runde af ordningen multifunktionel jordfordeling og blev sat i gang i efteråret. Disse tre projekter har blandt andet som mål at skabe ny skov ved Svendborg og genoprette naturområder i Margrethe Kog Nord i Vadehavet og Nørreådalen i Viborg Kommune.

2.000 hektar jord kan skifte hænder

De tre projekter forventer at skulle jordfordele omkring 750 hektar i området Holmehave ved Assens, ca. 300 hektar ved Nordskoven ved Slagelse og ca. 1000 hektar i Århus Ådal. I alt betyder det, at over 2.000 hektar kan komme i spil i jordfordelingen.

- Nu tager vores jordfordelingsplanlæggere kontakt til projektejerne og går i dialog med de mange lodsejere, der bliver inviteret til at deltage. Det er et rigtig stort puslespil, de skal lægge. Hvis de tre nye projekter får endeligt samtykke, forventer de, at ca. 2.000 hektar jord kommer til at skifte hænder, før vi er i mål, siger Frank Kargo.

De tre projekter har indtil videre fået betinget samtykke, hvilket betyder, at Landbrugsstyrelsen nu skal i dialog med lokale lodsejere for at afklare, om der er opbakning til jordfordelingen. Jordfordelingen realiseres først, hvis de lokale lodsejere nikker ja til projektet. Ved tidligere projekter har det været en formsag at få det endelige samtykke på plads.

hka

Læs også

Flere kommuner snøvler af sted med deres BNBO-proces
Vandværker forsvarer BNBO-krav: Har svært ved at se, hvordan man kan blive fri
SF vil udtage lavbundsjord i en fart
Styrelser om minkgrave: - Vi er ikke akut bekymrede over situationen
Ufaglig kritik af landbruget