bannerPos

Snart kan kommuner søge om fri jordfordeling til projekter

En ny bekendtgørelse er startskuddet til jordfordeling gennem projekter, som blandt andet kan gavne klima, natur og landmænd i det åbne land. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen
07-01-2020 13:39

Fra den 24. marts 2020 kan kommuner og Naturstyrelsen søge om at få gennemført en jordfordeling, som skal give en række fordele for miljø, klima, natur og landbrug i det åben land. Bekendtgørelse sendt i høring.

Tirsdag begyndte et vigtigt skridt på vejen mod at indtænke flere samfundshensyn ind i én samlet jordfordeling. En bekendtgørelse om ordningen om multifunktionel jordfordeling er sendt i høring, og hvis den bliver til virkelighed, vil kommuner og Naturstyrelsen kunne søge om at få gennemført en jordfordeling gennem projekter, som blandt andet kan gavne klima, natur og landmænd i det åbne land.

Et eksempel er en situation, hvor landmand Hansen og landmand Jensen begge ejer jord i et lavtliggende område, hvor kommunen gerne vil lave et vådområde, rejse skov og beskytte drikkevandet. Borgerforeningen vil gerne opstille et par borde og bænke og lave en sti i området, så beboerne i nabolandsbyen kan nyde madpakken og udsigten.

Landmand Hansen og landmand Jensen er begge interesserede i at sælge deres jord til disse formål, fordi de i stedet tilbydes at købe landbrugsjord, som er mere dyrkningssikkert.

Det tænkte eksempel hjælper både klimaet, miljøet, sikrer rent drikkevand og giver ny natur og nye friluftsmuligheder, når jorden omfordeles, og giver landmanden en mere sikker drift, påpeger Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

I høring

Udgangspunktet er, hvad man lokalt er interesseret i.

- Bekendtgørelsen er et skridt på vejen mod, at pengene fra den politiske aftale kan komme ud og arbejde. Kommunerne og Naturstyrelsen kan søge om fri jordfordeling, hvis de laver lokale projekter, som samtænker flere forskellige hensyn i landskabet på én gang. Vi håber, at mange kommuner har mod på at blive en del af det her pilotprojekt, så vi kan få flere erfaringer med multifunktionel jordfordeling, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Palle Graversgaard.

For at de multifunktionelle projekter kan få fri jordfordeling, skal projektet levere på mindst tre udvalgte nationale interesser, som kan gavne klimaet, miljøet, naturen, friluftsliv eller landdistriktsudvikling.

Bekendtgørelsen er i høring indtil mandag den 3. februar. Landbrugsstyrelsen forventer, at første ansøgningsrunde åbner den 24. marts 2020.

mip

Nyt projekt skal gøre robotter klogere

Danske Agrointelli er med i et internationalt samarbejde, der skal gøre de robotter, der anvendes i blandt andet landbruget, langt klogere end de er i dag.

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.
Side 1 af 1806 (36118 artikler)Prev1234567180418051806Next