Rådgivningsvirksomheden Sagro har de seneste uger afholdt et ugentligt minkwebinar. Hvert webinar har haft forskellige temaer og forleden var emnet offentlig støtte.
Karen Aagaard er coach og økonomirådgiver med speciale i socialøkonomiske forhold ved Sagro. Hun satte gennem et webinar skarpt på den personlige del efter nedlukningen af erhvervet og hvordan man kan komme videre rent økonomisk.
- Det har været en barsk tid, men jeg ved også fra min snak med mange af jer, at I er initiativrige og handlingsorienterede og der er nogle af jer, der er klar til at sætte en ny kurs, sagde hun og fortalte om de forskellige former for offentlig støtte, man kan være berettiget til.
Pension
For de ældste, kan det være folkepension.
Folkepension består af to elementer, et grundbeløb og et pensionstillæg.
Den er indkomstafhængig både i forhold til egne indtægter og ens ægtefælles indtægter.
- Vi ved at 2021 bliver atypisk og hvis I tænker, der bliver mange erstatningsindtægter, som skal beskattes, altså skattepligtig indkomst, så skal I måske overveje, om I skal opsætte pensionen, foreslog Karen Aagaard og fortalte om muligheden for eventuelt at kunne få udbetale folkepensionen på et senere tidspunkt.
Hvis man har maksimalt seks år til folkepension, er det muligt at søge en seniorpension.
Man skal opfylde en række kriterier. Blandt andet skal man have haft tilknytning til arbejdsmarkedet i 20-25 år og ens arbejdsevne i ens nuværende job må maksimalt være 15 timer om ugen.
Seniorpensionen minder om en folkepension og er også indkomstafhængig i forhold til egne og ægtefælles indtægter.
- Hvis I får tilkendt en seniorpension, kan I få cirka 195.000 kroner om året, hvis I er gift eller samlevende, ellers er det lidt mere, lød det.
Sygedagpenge
Nogle vil have brug for at blive sygemeldte og kan søge sygedagpenge. Man har ret til sygedagpenge, hvis man er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Så skal man have haft tilknytning til arbejdsmarkedet.
- For jer som selvstændige betyder det, at I har drevet selvstændig virksomhed i seks måneder ud af de seneste 12 måneder. Og heraf skal I have drevet selvstændig virksomhed den seneste måned før fraværet. Så skal I have arbejdet i et væsentligt omfang, det vil sige 18,50 time pr. uge, forklarede Karen Aagaard, og fastslog, at man for at have ret til sygedagpenge også skal have mistet en indtægt. Det vil sige, at man skal have et beregningsgrundlag, et indkomstgrundlag fra den seneste kendte årsopgørelse på omkring 255.000 kroner for at være berettiget til fuld sats til sygedagpenge.
Man kan være sygemeldt i mere eller mindre grad. Er man fuldt sygemeldt kan man få en ydelse på 4.460 kroner om ugen før skat, forudsat, at man har indtægtsgrundlag nok til det i 2019.
Dagpenge
Der vil også være den mulighed at nogle skal på dagpenge gennem en A-kasse.
For at være berettiget til dagpenge, skal man have været medlem af en A-kasse i minimum et år, man skal være ledig og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Man skal også opfylde et indkomstkrav.
- Man skal have haft et resultat før renter på i alt 244.000 kroner sammenlagt de seneste tre år, forudsat at man har været medlem af en A-kasse så længe, man skal altså opfylde indkomstkravet den periode man er medlem, sagde Karen Aagaard.
Dagpenge - beregningsgrundlag
Man skal have beregnet en ydelse. Det sker ved at A-kassen går ind og ser hvor meget man har tjent de sidste 24 måneder. Herefter bruges de »de bedste« 12 måneder til beregningsgrundlag.
- For selvstændige har de ikke andet at beregne på end årsopgørelsen. Så hvis I melder jer ledige nu og de skal gå 24 måneder tilbage, ja så har de formodentlig kun 2019 årsopgørelsen og så bliver det på baggrund af den, det bliver beregnet. Derfor skal I også være opmærksomme på, hvis I går ud og får småjobs i perioden efter I er færdige med at rydde op. Det er faktisk ikke lige meget, hvor meget i tjener der. I skal faktisk helst op og have en månedsløn på 24.000 kroner for at det giver fuld sats, forklarede Karen Aagaard.
I forhold til den selvstændige beregning har man lov til at indregne hævet opsparing.
Dagpenge - ydelse
Man kan få 19.322 kroner om måneden før skat på fuld sats i 30 uger indenfor 104 uger.
- Hvis man er ægtefælle på lønaftale, er man at betragte som en ganske almindelig medarbejder og hvis der ikke er mere arbejde, så skal man opsiges ligesom andre medarbejdere og så skal man melde sig ledig, tilmeldes Jobnet og så videre. Så får man desværre tre ugers karens, hvis man er fyret fra ægtefællens virksomhed.
Hvis man er medarbejdende ægtefælle, betragtes man som selvstændig og kan udtræde af virksomheden på Tro og Love-erklæring og så får man også tre ugers karens.
Hvis man udtræder på Tro og Love-erklæring skal man ind og ændre sin forskudsregistrering på grund af ny skattemæssig status, påmindede Karen Aagaard.
Hvis ejer selv skal have dagpenge, skal man ophøre med virksomhed enten ved at afmelde sit CVR-nummer eller man skal bortforpagte.
- Jeg er ked af at sige det, for der er nok ikke mange af jer der kan bruge den mulighed lige nu, for indtil I har jeres erstatninger og ekspropriation på plads, så er det umuligt at komme ud af CVR-nummeret og risikabelt at bortforpagte virksomheden, sagde Karen Aagaard.
Efterløn
Nogle har en alder, som gør, at de kan søge efterløn. Her læner reglerne sig meget op af reglerne for dagpenge. Både for ægtefæller og ejere.
Hvis man er ejer, behøver man ikke lukke sin virksomhed ned. Her kan man for eksempel søge om at forsætte sin virksomhed som selvstændig bibeskæftigelse.