Modellen virker

På Nordals har de stor glæde af samarbejdet med kommunen og de øvrige landsbylaug. Seneste projekt er Mjels Pumpehus, der netop er åbnet til glæde for

områdets beboere og turister.

Udsigten er imponerende som morgensolen gryr og natur og dyr langsomt vågner.
Poul Erik Nørgaard, kaldet Polle, og formand for Oksbøl Sogneforening, der består af fire små byer og er en del af de 34 landsbylaug i Sønderborg kommune, har sat mig stævne ved Mjels Sø på Nordals for at fortælle om projektet Mjels Pumpehus.
Pumpehuset er et resultat af samarbejdet mellem landbylauget, kommunen og forskellige fonde og har siden efteråret stået klar til at møde de gæster, der finder det attraktivt at besøge Mjels Sø med tilhørende madpakkehus, fiskebro og grejbank.
- Vi er meget glade for resultatet, siger Polle Nørgaard, der næsten dagligt tager turen fra sit hjem og ned til søen for at nyde naturen og dyrelivet.
- Sønderborg-modellen giver os en tryghed i landsbyerne og gør, at vi ved, hvor vi skal henvende os, når vi får ideer og gerne vil udvikle. Vi ved, at kommunen vil os, og det er en kæmpe gevinst, siger formanden, der glædes over, at der er et sted, hvor de kan henvende sig og få sparring om ideer og et sted at hente hjælp, når der skal søges støttekroner.
 

Værdi i frivilligt arbejde

- Vi er meget heldige med det personale, der arbejder under Sønderborg-modellen. Her er der virkelig nogle mennesker, der forstår, hvordan livet er ude på landet og i de små landsbyer, og som vil meget af det samme, som vi vil. Det gør det frivillige arbejde, mange af os yder, til en sand fornøjelse og værd at ofre tid på.
- Men skulle vi nu forestille os, at den mest karikerede kommunearbejder blev ansat og skulle varetage området, så ville vi stadig være sikret en god dialog og attraktive muligheder, fordi det politisk er vedtaget, at man vil udvikling i både land og by. Sønderborg-modellen er vores garanti for, at vi også bliver hørt, siger Polle Nørgaard, der flyttede til Nordals i 1967.
- Jeg flyttede hertil på grund af arbejde og er siden blevet her, fordi jeg mødte min kone, og så hvor smukt her er, griner Polle Nørgaard, der lige siden har været aktiv inden for lokalområdet og med rette kan betegnes som en af Tordenskjolds soldater, når det kommer til engagement i samfundet og interesse for sine naboer.
- Der er behov for Tordenskjolds soldater alle steder. Det har jeg det helt fint med. Vi er forskellige, og nogen har mere lyst til at engagere sig end andre. Og det gør vi så. Og med Sønderborg Kommunes tilgang til vores arbejde, bliver det ved med at være sjovt, siger han.
 

Fantastisk samarbejde

Han henviser til, at Mjels Pumpehus alene er blevet udviklet på baggrund af det fantastiske samarbejde mellem kommune, lokalbefolkningen og Aage V. Jensens Naturfond.
- Kommunen har folk ansat, der ved hvordan en ansøgning til støttekroner skal sættes sammen. De har folk ansat, der har den viden, og ser de muligheder, vi andre ikke har en jordisk chance for at vide noget om.
Mjels Pumpehus står i dag som et naturligt samlingspunkt for lokalbefolkningen og Nordals’ skoler, der kan benytte huset til udflugter og naturudvikling. Huset indeholder madpakkehus til 36 mennesker, fugletårn og grejbank med fiskenet, kikkerter, kasser, waders, opslagsbøger, og hvad hjertet ellers kan begære, når lysten for at opleve naturen og Mjels Sø foreligger.
- Vi er rigtigt glade for resultatet, siger Polle Nørgaard, der håber, at stedet vil komme endnu flere til glæde og gavn i fremtiden.
- Alle er velkomne og må benytte faciliteterne helt gratis. Det eneste vi forventer er, at man passer på både hus og inventar og efterlader det i den samme fine stand, som man modtog det.
 

Pumpehusets Venner

- Vi har etableret Pumpehusets Venner, der forpligtiger sig til at holde øje med, om pumpehuset har det godt. Det vil sige, at vi har delt dagene ud mellem os, så vi ved, at der altid er en, der kommer forbi og ser, om her er rent og ryddeligt.
- Det har der stort set været indtil nu, så det tror jeg fortsætter. Når noget så fint og nyttigt bliver restaureret og gjort brugbart i et lokalt samfund, så passer vi på det. Det ligger naturligt for os alle, lover Polle Nørgaard.

Læs også