Land & Fritid går til kamp mod rotterne

En ny rottesikker foderindsats, der er målrettet jægerne, skal hjælpe med at reducere antallet af skadedyr i landområderne.

Et stigende antal rotter og andre skadedyr har især i landområderne længe været et problem, og skadedyrsbekæmperne har haft travlt som aldrig før.

Land & Fritid har – grundet et tæt samarbejde med skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Nomus A/S – i en tid været opmærksom på dette og ledt efter områder, hvor den landsdækkende kæde kunne bidrage til at løse problemet.

- Naturstyrelsen er ved at færdiggøre en rapport, der blandt andet kigger på skadedyr i landområder, og der er indikationer på, at antallet af rotter kan reduceres i betydeligt omfang, hvis vi sørger for at gøre foderet mindre tilgængeligt for dem. Det problem vil vi selvfølgelig gerne være med til at løse, fortæller kædedirektør for Land & Fritid, Erik Dalsro Jørgensen.

Negativ indflydelse

Korrekt vildtfodring kombineret med pleje af terræn er med til at sikre et fødegrundlag for vildtet i tider med fødeknaphed og kan derfor være afgørende for nogle bestande.

Samtidig er det vigtigt at minimere den del af foderet, der bliver tilgængelig for rotter og mus, da de er til gene for mennesker og husdyr – både som smittespredere, men også i form af skade på foder, fødevarer og bygninger.

Særligt rotter har også en direkte negativ indflydelse på vildfugle, da både æg og unger er på rotternes menukort.

Rotterne forsvinder

- Vand, føde og skjul er alle forudsætninger for, at rotterne kan leve i et område, og det betyder, at fjerner man bare en af forudsætningerne, så forsvinder rotterne, påpeger Erik Jørgensen og fortsætter:

- Derfor besluttede vi i Land & Fritid, at vi ville kigge på, om vi kunne finde en løsning, hvor rotterne bliver forhindret i at få adgang til foderet, mens vildtet fortsat har adgang. Efter at have undersøgt markedet herhjemme og i Europa, fandt vi en foderindsats, der langt hen ad vejen løste problemet.

Foderindsatsen er blevet ændret og tilpasset i samarbejde med producenten, så den passer bedre til danske behov, men grundlæggende er funktionerne de samme, og den er fortsat lavet i rustfrit stål og kan indstilles i fem forskellige positioner alt efter hvilken størrelse foder, der anvendes.

Væsentlig forbedring

Den rigtige indstilling giver en reduktion af den mængde foder, der ender på jorden og dermed bliver tilgængelig for rotterne. En anden væsentlig forbedring i forhold til mange af de eksisterende alternativer på markedet er, at indsatsens glatte overflade og mindre foderhuller sikrer, at rotter og mus ikke selv kan aktivere indsatsen og få adgang til foderet.

- Vi har testet anordningen op mod tønder med traditionelle foderspiraler i et par måneder i forskellige biotoper, og vi har set flere eksempler på, at rotter og mus kunne springe op og få fat i den traditionelle foderspiral, og dermed have direkte adgang til foderet i fodertønden, fortæller Jens Ditlev Rosenvinge, produktchef i Land & Fritid.

- Samtidig, tilføjer han, var det også tydeligt, at der med foderspiralen endte betydeligt mere foder på jorden, end med den nye foderindsats fra Land & Fritid. Så udover, at man i høj grad forhindrer skadedyr i at få adgang til foderet, så er foderforbruget også væsentligt mindre, forbi man netop kun fodrer vildtet og ikke skadedyrene.

Læs også