Alt imens solens varme får mere og mere fat i landet, fyldes krat og buskadser med de små sangfugle. De kommer tilbage efter deres vinterferie i sydligere egne – med håbet om at nyde godt af sommerens overflod af føde.
Mange af vores små sangfugle er uanselige, klædt i brunlige farver og ofte kendes de kun på stemmen. Sådan er det ikke med den smukke rødstjert, der er en af vores mest farvestrålende fugle.
Hannen har en rustrød hale, der har givet arten navn. Ryg og isse er askegrå, og brystet er klart orangerødt. Den bærer sort maske, og har en tydelig hvid pandeplet. Hunnen er mere beigefarvet, men med samme røde hale som hannen.
Rødstjerten er 13-14 centimeter lang, har et vingefang på 21-24 centimeter, og den vejer op til 20 gram.
Arten har en fætter herhjemme. Det er husrødstjerten, der som navnet antyder, oftest findes ved vores bygninger, i byer og på havne. Den har også rød hale, men ellers er dens fjerdragt mest koksgrå.
Man kan finde rødstjerten over hele landet, men de fleste findes i Jylland. Den yngler i al slags skov, men også parker og gerne i vores haver. Reden placeres højt oppe i et lille hul eller også gerne i en redekasse.
Redekassen til rødstjert er nem at bygge, og ligner en miniatureudgave af en redekasse til tårnfalk. Man kan finde mål og tegninger på nettet.
Er man morgenfrisk og tidligt på færde, har man helt sikkert hørt rødstjertens sang. Den er nemlig en af de fugle, der starter tidligst på dagen med at synge. Sangen er let at høre og genkende, da den er simpel og tydelig.
Rødstjerten lever primært af insekter og edderkopper, som den finder ved at afsøge jorden, eller flyvende omkring i træer og buske.
Hold øje med den rustrøde hale i haven og på ture i naturen. Det er tit halen, der afslører rødstjerten i flugten – og nyd den lille farvebombe.