Inviterer på kulturhistorisk vandring

Danmarks Herregårdsmuseum inviterer på kulturhistoriske vandringer i tre østjyske herregårdslandskaber.

De tre første onsdage i september snører historikere fra Gammel Estrup Danmarks Herregårdmuseum vandreskoene og inviterer på ture i landskaberne ved Støvringgaard, Marselisborg og Gammel Estrup.

Første vandring går til området omkring Støvringgaard Kloster, der er kendetegnet ved storslået natur med skov i kuperet terræn og flade enge ned mod Randers Fjord. Anden tur går til Marselisborgskovene i Aarhus, der bærer præg af det oprindelige Marselisborg – den nu nedlagte herregård Havreballegaard.

Vandringsrækken afsluttes i Herregårdsskoven Lunden ved Gammel Estrup på det nordlige Djursland, hvor man blandt andet kan opleve en række spor af adelsslægten Scheels historie. Kyndige guider på vandringerne er historikere fra Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og Dansk Center for Herregårdsforskning.

Det danske landskab er et herregårdslandskab

Der ligger herregårde spredt udover hele det danske land som et fintmasket net – ikke mindst i Østjylland, hvor landbrugsjorden er god. Det østjyske landskab er præget af herregårdene, der igennem århundreder var vigtige økonomiske, sociale og kulturelle kraftcentre på landet. Områderne omkring de gamle herregårde bærer stadig præg af herregårdene og deres historie:

- De danske landområders landskaber har siden senmiddelalderen været præget af herregårdene, deres bygningsmasse, produktion, forhold til lokalbefolkningen og de landskabelige herligheder, som godsejere opdyrkede og værnede om. Det kan man for eksempel se på Støvringgard, hvor vidtstrakte marker, stendiger og skovområder viser et typisk herregårdslandskab, og på Gammel Estrup, hvor man finder både levn efter adelsslægten Scheel, men også for eksempel boliger til herregårdens arbejdere, fortæller Klaus Højbjerg, der er historiker og formidlingsmedarbejder ved Dansk Center for Herregårdsforskning på Gammel Estrup, og fortsætter:

- Herregårdene sætter som moderne virksomheder fortsat præg på landskabet i dag, og man kan også tydeligt se på landskabet, om der tidligere har ligget en herregård, som for eksempel tilfældet med Havreballegård i Aarhus.

Vandringerne finder sted 7., 14. og 21. september kl. 17-19. Det koster 100 kr. at deltage – 250 kr. hvis man deltager i alle tre vandringer. Prisen inkluderer guidet tur samt flaskevand og en småkage fra Herregårdskøkkenet på Gammel Estrup. Tilmelding skal ske til museumsbutikken@gammelestrup.dk.

Læs også