Jordnær mægler med erfarne profiler er kommet godt fra start

PA Landbrug yder nærværende rådgivning og skaber værdi gennem omsætning af landbrug i alle størrelser og produktionsformer. Mød teamet på NutriFair.

Det er to erfarne profiler, der står i spidsen for den nye landbrugsmæglerafdeling, der slog dørene op i starten af året med hovedsæde i det centrale Aarhus, og som man kan møde på NutriFair i Fredericia.

- Vi er jordnære og har en stor passion for landbruget, som vi begge er formet af. Med udgangspunkt i ejendomsrådgivervirksomheden Property Advice drager vores kunder også nytte af at de meget erfarne ejendomsudviklere og erhvervsejendomsmæglere, som kontoret i Aarhus også rummer, siger Elsemaria C. Andersen, der har været med til at starte PA Landbrug op sammen med sin partner, Niells Henrik Møller.

PA Landbrug vurderer og omsætter landbrugsejendomme i alle størrelser og produktionsformer samt liebhaveri og jagtejendomme i hele landet. De træder ind på markedet med solid erfaring og et aktivt netværk i rygsækken.

- Vi ser os selv som en professionel sparringspartner, da vi tilsammen har mange års erfaring inden for alle animalske produktionsformer samt planteavl. Vi har selv drevet landbrug, og siden har vi begge uddannet os til ejendomsmæglere med speciale i landbrug, forklarer de.

Målet for PA Landbrug er at kombinere de væsentligste faktorer, som kan danne grundlag for landmandens beslutning om udvikling, køb og salg af landbrugsejendomme. For at sikre den bedst mulige udvikling af PA Landbrug og rådgivningskompetencerne har firmaet etableret en professionel bestyrelse med bl.a. en erfaren revisor samt Jens Schjerning, cheføkonom hos Agrocura.

Fra livsstil til profitabel virksomhed

Med kombinationen af praktisk erfaring med landbrug og stor indsigt i markedet for landbrugsejendomme og vurderinger er PA Landbrug godt klædt på til at yde værdiskabende rådgivning for landmænd, hvad end de går med overvejelser om salg eller har brug for en sparringspartner til at udvikle landbruget i en mere rentabel retning.

Nye krav fra politisk side, herunder bæredygtighedskrav fra EU, vil få stor betydning for den strukturelle udvikling af dansk landbrug. Det vil f.eks. være et krav fra finansieringsinstitutter fremover, at man aktivt har forholdt sig til virksomhedens miljøforhold, socialt ansvar samt ledelse af virksomheden – også kaldet ESG.

PA Landbrug har lige siden deres begyndelse hjulpet kunder med at vurdere landbrugsejendomme med udgangspunkt i den enkelte bedrift og dennes muligheder i fremtiden set med omverdenens øjne.

- Vi hjælper med at se landmandens virksomhed med andres øjne og formulere en strategi, der giver værdi for samspillet med relevante samarbejdspartnere og for finansieringsinstitutter. Derudover er det vigtigt for os, at landmanden selv får fuld indsigt i, hvilken konsekvens, de forskellige udviklingsmuligheder har for virksomheden fremadrettet, siger Elsemaria C. Andersen og forklarer, at PA Landbrug har lanceret konceptet »Strategi & Værdi«, som tager til tider kompleks strategi til et niveau, der kan omsættes til stærke resultater for den enkelte landmand.

Bringer generationer sammen

»Strategi & Værdi« fungerer bl.a. som en guide i dialogen mellem den unge og den ældre generation i et salg eller et generationsskifte.

- Landbruget arbejder på at overleve sig selv, idet gennemsnitsalderen for ejerne af landbrugsejendomme stiger med næsten et år om året. Vi ser værdi i at hjælpe et godt samarbejde på vej mellem den nuværende generation af ejere og den yngre generation, der over den næste årrække skal overtage mange landbrug, forklarer Elsemaria C. Andersen.

Hun peger på, at det for mange af dem, der skal ind i erhvervet, kan være svært at generere et egenkapitalkrav på 20 procent, og derudover kan det være svært for sælger at få den reelle værdi for ejendommen. Det stiller store krav til den tillid, man som ung og ældre skal have til et samarbejde. Derfor mener man hos PA Landbrug, at løsningen ofte ligger i et struktureret samarbejde, med en klar, veldefineret og forpligtende ramme, med deltagelse af sælger, køber og PA Landbrug.

- Alle ved, at lignende tiltag er kuldsejlet mange gange, og derfor skal der nye metoder til. Med vores indsigt og faglighed er vi med til at skabe den tillid mellem køber og sælger, der skal til for at få succes med et generationsskifte, nævner hun.

Stærkt team

PA Landbrug har afsæt i Property Advice A/S – en ejendomsrådgiver, stiftet i 2019, med hovedfokus på erhvervsejendomme, herunder formidling, vurdering, udvikling og rådgivning.

- PA Landbrug er nyt og først etableret i 2022, og vi fungerer på mange måder som en selvstændig enhed. Omvendt kan vi altid trække på vores dygtige kolleger i erhvervsafdelingen, når vi vurderer, at det skaber værdi for vores kunder, siger Niells Henrik Møller.

Han nævner især, at det er relevant for de ejendomme, der har mulighed for udvikling i forhold til udstykning af jord til boliger, erhverv, energijord eller BNBO-jord, der alternativt kan omsættes til andre formål.

- Her differentierer vi os fra så mange andre, men vi har allerede flere gode eksempler på, at det tværfaglige samarbejde mellem landbrug og erhverv skaber øget værdi for kunderne, slutter Niells Henrik Møller.

Læs også