Kan man bekæmpe luftbårne sygdomme i stalde med et friskluftsfilter, uden samtidig bruge strøm til det? Indtil videre har det været uopdriveligt, men ikke meget mere. Således har Skiold en ny løsning på vej på markedet.

Systemet skiller sig klart ud fra lignende andre produkter, der er på markedet, lyder det fra udstyrsproducenten.

- Man kan kalde løsningen for et friskluft filtreringssystem mod luftbåren sygdomme. Det kan være med til at sikre mod, at man får luftbårne sygdomme ind i sin stald, siger Tommy Dyrholm fra Skiold og fortsætter:

- Det gælder for eksempel PRRS, PRCv og AP2 der kan smitte luftbåren over en afstand op til tre kilometer.

Sparer på strømmen

De filtre, der bliver brugt i Skiolds løsning, kender man også fra sygehuses operationsstuer, hvor formålet er det samme.

- Det handler om at få filtreret bakterier væk, og det kan man med det antibakterielle filter, der sidder i vores system.

Systemet fungerer samtidig uden brug af el.

- Der er ingen mekaniske og bevægelige dele i vores nye filter, og det gør jo, at der ikke vil være noget strømforbrug, fortæller Tommy Dyrholm.

Og det er ikke det eneste eksempel på nytænkning på området, siger han.

- Desuden har vi haft fokus på at maksimere holdbarheden. Derfor har vi sat nogle forfiltre på, der er der for at beskytte de antibakterielle filtre, der er indbygget. Dem har vi også mulighed for at gøre vaskbare, siger Tommy Dyrholm og fortsætter:

- Forfiltrene, der sidder der på, skal skiftes en gang imellem, men selve de antibakterielle dele, er holdbare i flere år frem.

Dermed bakker Skiold op om deres egne ideer om at bidrage til en mere bæredygtig fremtid, der blandt andet handler om at sikre et bedre brug af de ressourcer, der er i spil, blandt andet via energibesparelser og en bedre holdbarhed af løsningerne.

Praktik og æstetik

På årets NutriFair er Tommy Dyrholm og kollegerne klar til at tage en snak med interesserede, og samtidig tage imod forudbestillinger på den nye løsning.

- Det skal jo forudbestilles, for man skal jo ud at måle bygning op og flere andre dele. Vi tilpasser produktet både i forhold til kunder, men også deres bygninger, så vores system passer til det. Så det er brugbart både i ind- og udland, siger han.

Men det er ikke kun praktikken, der er tænkt på fra Skiolds side. Også det rent æstetiske og udseendemæssige.

- Vi tilbyder at beklæde friskluftsfilteret med Cembrit, som man også kender det fra bygninger. På den måde får vi det til at ligne bygningen, så der er også noget æstetisk i det. Så det er også en mulighed, så man slipper for at se på en galvaniseret konstruktion på sine bygninger, siger Tommy Dyrholm, og tilføjer, at man fra Skiolds side ikke er interesseret i at skænde bygningerne.

 

Danmark saneres for PRRS