Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

ØKOLOGI Økologisk frugt og grønt hitter blandt danskerne, hvis forbrug af det øko-grønne er fordoblet på blot fire år.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologisk frugt og grønt på fire år er mere end fordoblet.

-  Når vi spørger forbrugerne, hvorfor de vælger at købe økologisk, handler det først og fremmest om at spise fødevarer, som man er sikker på, ikke indeholder rester af pesticider, forklarer Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening.

Derudover angiver forbrugerne, at de går efter fødevarer, som beskytter naturen og grundvandet. Også hensynet til bæredygtighed med særligt fokus på klima fylder mere og mere, når vi vælger varer på hylderne.

- Det betyder, at forbrugerne i højere grad end tidligere tænker på at købe dansk og købe grønt i sæson, siger han.

Denne sommer har der især været rift om økologiske jordbær, salat, kartofler og agurker. Og ser man mere generelt på forbruget hen over de fire år, er det økologiske råvarer som kartofler, bær, salat og kål, der er tredoblet inden for fire år.

 

Øko-markedsandel stiger

Økologisk frugt har en markedsandel på 22,7 procent, mens grøntsagernes del lyder på 24,7 procent ifølge GFK Consumer Scan. Økologiske gulerødder udgør i dag næsten halvdelen af det samlede salg med en markedsandel på 45,2 procent

- Danske forbrugere er langt henad vejen frontløbere på en global trend, der går i retningen af at man vælger fødevarer, der er rene og produceret med omtanke – både for at booste sin egen sundhed og for at bidrage til mere bæredygtighed, siger Michael Langberg.

jba

Fem der gør en forskel

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at du kan reducere dit indtag af pesticider med næsten 50 pct. ved blot at købe fem økologiske varer. Her får du gode, grønne og økologiske valg.

-         Æbler - i 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 31 procent af de danske ikke-økologiske æbler og 79 procent af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.

-         Salat - Fødevarestyrelsen fandt i 2018 pesticidrester i 27 procent af den danske ikke-økologiske salat og i 67 procent af den udenlandske ikke-økologiske salat. Der blev ikke fundet pesticidrester i økologisk salat.

-         Tomater - ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 9 procent af de danske ikke-økologiske tomater og i 50 procent af de udenlandske ikke-økologiske tomater. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske tomater.

-         Kartofler - Fødevarestyrelsens kontrol viste, at 14 procent af de danske ikke-økologiske kartofler og 56 procent af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske kartofler

-         Jordbær – de danske økologiske jordbær er helt uden pesticider. I 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 72 procent af de danske ikke-økologiske og i 83 procent af de ikke-økologiske udenlandske jordbær.

Kilde: Danmarks Statistik, GFK, Fødevarestyrelsen/DTU og forbrugerundersøgelse foretaget af Økologisk Landsforening, samt www.ø30.dk.

Læs også