Øger afgrødernes modstandskraft
Økologiske afgrøder holdes rene og fri for et stort pres fra ukrudt og lus ved, at afgrødernes vækst boostes, så de er bedre rustet mod skadevoldere og sygdomme.

I de store runde beholdere bagerst i billedet udvindes de økologiske aktivstoffer, som benævnes kompost-te. Der tilføres elektrisk varme, og processen varer cirka et døgn. De mindre 1.000 liters-beholdere i forgrunden benyttes til at fremstille fermenteringsvæske til sprøjtning af de græsmarker, der indgår som forfrugt til korn. Væsken sprøjtes ud på græsset, som i samme arbejdsgang fræses ned.
Mikael Gilbertsson har ejet Sternsunds Gård nord for Vätteren i Sverige siden 1994, og har sammen med hustruen Inga-Lill Gilbertsson gennem årene tilkøbt andre gårde, så der i dag drives cirka 1.300 hektar jord både konventionelt og økologisk samt en kalvekøds- og ægproduktion.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 10 uger for kun 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her