I tirsdags præsenterede Frej sit store research-arbejde om at ændre dansk landbrug til at blive regenerativt. Direktør for Frej, Marie-Louise Boisen Lendal, har påpeget, at regenerativt landbrug skal ses som en mulighed for at opretholde en produktion som ellers vil falde i takt med, at samfundets krav til mindre gødskning og sprøjtning slår igennem.
Igennem et år har Tænketanken Frej arbejdet ihærdigt med at kortlægge mulighederne for at indarbejde regenerativt landbrug lang stærkere i dansk landbrug og fødevareproduktion, end det er tilfældet i dag.
Tirsdag den 12. november præsenterede Frej sin analyse og derfra 15 anbefalinger til dette ved et stormøde for 150 fagfolk og politikere i Fællessalen på Christiansborg.
Officiel vært for stormødet var Ida Auken (S), der som bekendt også er Socialdemokratiets ordfører for den grønne trepart.
Sådan kan de økonomiske udbytter opretholdes, selv om der må skæres på gødskning og sprøjtning
Mennesker centrale
- Modsætningen til regenerativt landbrug er degenereret landbrug, som betyder at liv forsvinder og produktionen bliver dårligere, indleder hun sin velkomst med.
Det ønsker nok de færreste og det centrale på vejen mod regenerativt landbrug er derfor de mennesker, som vil tage ansvar for at udvikle jorden – at få en god jordsundhed.
- Det kan vi ikke som politikere klare alene, slog Ida Auken fast og takkede derfor Tænketanken Frej for at udarbejde de 15 anbefalinger mod at opnå et regenerativt dansk landbrug.
Herefter var der paneldebat med indlæg fra fag- og erhvervsfolk samt politikere.
Frejs 15 anbefalinger mod regenerativt landbrug
-
Udform certificering til erhvervet
-
Undgå regenerativ markedsføring pga faren for greenwashing
-
Justér støttebetingelser mod regenerativt landbrug
-
Reformér landbrugsstøtten
-
Udnyt eksisterende bæredygtighedsrapportering
-
Fjern barrierer i lovgivningen
-
Opbyg forpligtende partnerskaber på tværs af værdikæde
-
Indfør økonomiske incitamentsmodeller
-
Lad fonde og selskaber investerer i regenerativt landbrug
-
Regulér markedet for kreditter
-
Flere midler til forskning og formidling
-
Opbyg Living Labs for regenerativt landbrug
-
Opret regenerative erfa-grupper og netværk
-
Stift akademi for Regenerativt Landbrug
-
Integrér regenerativt landbrug i undervisningen
Læse mere på taenk-frej.dk
Hvad er regenerativt landbrug?
Regenerativt landbrug dækker over en tilgang til landbrug, der fokuserer på at genskabe, opbygge og forbedre jordens nuværende tilstand, og det man populært sagt kalder jordsundhed.
Det drejer sig særligt om at få mere kulstof og organisk materiale i jorden og opnå en mere porøs og luftig jord, hvilket tilsammen er med til at skabe bedre betingelser for mikroliv, planter og svampe i jorden.
Dyrkningsformen er ikke fast defineret, men blandt de mange definitioner ser vi en række regenerative metoder og principper gå igen. Herunder reduceret jordbearbejdning, diversitet i afgrøder, konstant jorddække, brug af kompost med mere.
Kilde: Tænketanken Frej