Danmark dyrker flere kartofler men færre havner på middagsbordet
Spisekartoflen taber terræn på de danske kartoffelmarker. I stedet dominerer dyrkningen af kartofler til kartoffelmel. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

Arealet med dyrkede kartofler er steget markant siden 2015. Arkivfoto.
Spisekartoflen har tabt terræn på markerne til en helt anden slags kartoffel.
Tæt på to tredjedele af kartoflerne er nemlig stivelseskartofler, der ender som kartoffelmel. Kartoffelmelet bruges til alt fra slik, piller, papir og adskillige fødevarer. Og faktisk er arealet med kartofler til kartoffelmel steget markant de seneste år. Siden 2015 er er arealet vokset med 49 procent, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
- Selvom appetitten på danske spisekartofler ser ud til at være vigende, så har selve stivelsen i kartofler vist sig at være en nyttig ingrediens i en bred vifte af produkter. På den måde beholder kartoflen sin position som en central afgrøde i dansk landbrug, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.
Faktisk er det kun 13 procent af kartoffelarealet, hvor der bliver dyrket spisekartofler i dag. Og arealet med spisekartofler er skrumpet med 24 procent siden 2015.
Dyrkningen af kartofler til chips og pomfritter breder sig over 4 procent af det samlede kartoffelareal.
Det samlede areal til kartoffeldyrkning er et område større end Falster. Lægger man alle typer af kartoffelmarker sammen, så er arealet vokset med 31 procent siden 2015.