Nyt halmeventyr i Kalundborg

- Vi er begejstrede, lyder det fra halmleverandørerne på Østlige Øer om verdenspræmierer på en ny produktion med halm som råmateriale. Allerede nu betyder det en ekstrahøj pris på halm til leverandørerne.

Direktør Henrik Maimann (th), Meliora Bio, kunne mandag formiddag byde en gruppe bestyrelsesmedlemmer fra halmleverandørforeningen Ø.Ø. Halm velkommen til opstart af det nye produktionsanlæg ved Kalundborg. Det er finansmanden Karsten Ree (anden fra højre), der har sat penge i det nye anlæg. De to første halmleveringer ruller op på brovægten. Den første halm blev i mandags sat ind i det store halmlager på anlægget i Kalundborg og straks derfra sendt videre ind i anlægget til bioethanolfremstilling. - Der er for nuværende ikke mangel på halm til levering, lød det i mandags. Men der er særlige krav til brug af bestemt vækstregulering og generel god kvalitet af halmen. Halmen oprives og findeles til maksimalt fem centimeters størrelse. Gårdejer Ebbe Nielsen (tv) er ny formand for bestyrelsen i Ø.Ø. Halm, hvis medlemmer skal levere halmen til det nye anlæg. Dernæst fra venstre er tidligere formand Karl Johan Thomasen og bestyrelsesmedlemmerne Poul Fritzner og Kai Madsen, Hejninge. Anlægget til bioethanolfremstilling af halm har været lukket ned siden 2014, men  blev i mandags sat i gang igen med den første halm. Her ser halmleverandørerne ved den genstartede produktion. Det nye og store perspektiv ligger i denne bygning, som er i gang med at blive opført ved siden af bioethanolanlægget. Her skal restproduktet fra ethanolfremstillingen videreforarbejdes til et nyt fiberstof med mere.

Det ligner et helt nyt halmeventyr med store perspektiver.

- Vi er begejstrede, siger gårdejer Ebbe Nielsen, som er ny formand for halmleverandørerne på Østlige Øer samlet i foreningen Ø.Ø.Halm.

Han har netop været med til bogstaveligt talt at klippe den røde snor over til det tidligere Ørsted-ejede bioethanolanlæg i Kalundborg og ladet to fuldt læssede halmlastbiler køre ind med den allerførste halmlevering til en udvidet udnyttelse.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også