Merrild og Auken spåede for 10 år siden: Sådan ser landbruget ud i 2023

- Det går heldigvis bedre her i 2023. Det er længe siden, Ida Auken var miljøminister, lød det fra Martin Merrild i 2013, da han skulle spå om landbrugets tilstand 10 år senere.

Den 16. januar 2013 kunne man i Effektivt Landbrugs spalter dagdrømme sig frem til fremtiden, eller, ja – nutiden – da daværende formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, og daværende miljøminister, Ida Auken (dengang SF, i dag S), hver skulle komme med deres visioner for landbrugets tilstand 10 år senere.

- Det går heldigvis bedre her i 2023. Det er længe siden, Ida Auken var miljøminister, lød en spydig spådom fra Martin Merrild på plantekongressen i Herning Kongrescenter.

- Men jeg tror fortsat, du besidder en vigtig politisk position, men ikke i den regering vi har til den tid, tilføjede han.

Det skulle den tidligere L&F-formand til dels i mellemtiden få ret i, men det var ikke alle formandens forudsigelser, der var lige nøjagtige.

Han mente blandt andet, at han selv stadig ville sidde i spidsen for Landbrug & Fødevarer, og at der »heldigvis« nu kunne gødes optimalt.

- Endelig har man indset, at afgifter på kvælstof og pesticider var en dårlig ide. Afgifter har man stadig, men de går tilbage til landbruget, sagde Martin Merrild.

 

- Skingre stemmer virker ikke

Også Auken gav sit besyv med på, hvordan landbruget ville se ud i 2023. For det første ønskede hun mere natur i Danmark.

- Vi skal dyrke på de robuste jorde og lade de sårbare stå, sagde hun.

For det andet fremhævede miljøministeren samarbejde.

- Der er kun en vej frem, og det er dialog. Skingre stemmer virker ikke, fastslog Ida Auken, inden hun fremlagde sin tredje vision.

Den gik ud på, at Danmark i 2023 ville have et landbrug med fødevarer af høj kvalitet – uden brug af ret mange sprøjtemidler.

Læs også