Planteavlerne løfter resultatet markant

Det gennemsnitlige udbytte pr. hektar steg med cirka 1.000 kroner for danske planteavlere i 2019 sammenlignet med tørkeåret 2018, viser nye tal. Det var med til at forbedre planteavlernes resultat efter finansiering til cirka en halv million kroner.

Planteavlerne er gået fra en tørkehøst året før til en høst over gennemsnittet i 2019, og det har sat sig i regnskabsresultaterne. Det viser helt nye tal fra over 400 regnskaber, som rådgivningsvirksomhederne Sagro, LandboSyd, LandboNord og Velas har analyseret. 

- Selv om salgspriserne er faldet, kommer planteavlerne ud med et markant løft i de økonomiske resultater sammenlignet med tidligere år. Der er dog stor variation fra landsdel til landsdel, og især har regn under høsten i dele af Danmark influeret på udbytterne, siger chefrådgiver Carsten Friis, LandboSyd. 

Planteavlerne kom ud af 2019 med et resultat efter finansiering på 4.300 kr. pr. hektar, og det er et plus på 1.000 kr. pr. i forhold til året før. Den gennemsnitlige planteavler landede et resultat efter finansiering på 496.000 kr., hvilket er en stigning på 50 pct. sammenlignet med 2018.

Hjælp udefra

Kapacitetsomkostningerne i planteavlen er steget med næsten 20 pct., og det kan hænge sammen med, at arbejdet i marken er blevet mere besværligt med de stigende mængder nedbør. I flere tilfælde måtte planteavlerne have hjælp udefra for at få markarbejdet - herunder høsten – og det påvirker omkostningerne. Således er udgifter til maskinstation og løn steget, forklarer Carsten Friis.

Planteavlerne har kunnet opretholde et pænt stort dækningsbidrag i korn og har oplevet pæn økonomisk fremgang i dyrkning af kartofler, raps og grovfoder. 

Generelt er indtjeningen i planteavlen dog lavere end i sektorer med husdyrproduktion.

hka

Læs også