Regeringen og støttepartier enige: Tocifret millionbeløb skydes i plantebaseret kost

Plantebaserede fødevarer skal blive endnu en dansk styrkeposition. Derfor afsætter regeringen med opbakning fra sine støttepartier 20 millioner kroner, der skal skabe grobund for økologiske, plantebaserede projekter.

Fremtidens fødevarer vil blive mere plantebaserede.

Det er, hvad størstedelen af eksperterne forudser, og det afspejler også spisevanerne rundt om i verden.

Quinoa, kikærter og linser står allerede på menuen hos flere og flere danskere. Efterspørgslen er stor og potentialet enormt. Derfor har regeringen og dens støttepartier netop afsat 20 millioner kroner over en fireårig periode til at støtte projekter med fokus på økologiske, plantebaserede fødevarer.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har en klar ambition om, at Danmark skal være absolut verdensførende de kommende år på netop plantebaserede fødevarer, og dermed styrke Danmarks position som fødevarenation i international kontekst.

Danmark skal i front

- Hvis Danmark skal indtage en plads som plantebaseret frontløber, er vi nødt til at skabe gode rammer for den plantebaserede fødevareproduktion. De penge, vi nu afsætter, skal hjælpe driftige landmænd med at udvikle, producere og sælge de bedste plantebaserede, økologiske fødevarer, siger Rasmus Prehn og tilføjer:

- Danmark er helt i front på det økologiske område, og det kan vi udnytte til at udvikle de plantebaserede fødevarer. Samspillet er med til at sikre, at der ud over klima også leveres på andre vigtige bæredygtighedsparametre og samfundsgoder.

De 20 millioner kroner udmøntes via en særpulje i Fonden for Økologisk Landbrug, som alle kvalificerede ansøgere frit kan søge.  Det er tanken, at puljen skal støtte projekter, der blandt andet styrker dyrkningen af de plantebaserede fødevarer, vidensgrundlaget om ernæringen eller eksporten af plantebaserede fødevarer til andre lande.

Partier bakker op

De 20 millioner til projektet fra regeringens side nyder opbakning fra støttepartierne. Her er en række politikeres syn på puljen:

Søren Egge Rasmussen, der er landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten udtaler:

- Klimakrisen medfører, at kosten skal omlægges, så vi spiser mere plantebaseret kost. Der bliver nu mulighed for at støtte økologiske plantebaserede projekter og sætte mere fart på de fremskridt, som allerede sker via Plantebaseret Videnscenter. Jeg tror, de økologiske landmænd er klar til at dyrke ærter til de måltider, hvor proteiner fra andet end kød kommer til at fylde langt mere i fremtiden.

Også fødevareordfører for Socialistisk Folkeparti, Carl Valentin, ser de gode muligheder i projektet:

- Det her er virkelig stort for mig og SF. For første gang øremærker Danmark fra politisk side midler direkte til plantebaserede indsatser. Og det bliver bestemt ikke sidste gang, hvis vi har noget at skulle have sagt. Plantebaseret økologisk kost er godt for klimaet, miljøet, naturen, biodiversiteten og dyrene, og jeg er så stolt af, at det endelig går den vej.

Nødvendigt

Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet, giver også partiets støtte til projektet til kende:

- Danmark er i dag foran, når det kommer til udviklingen og produktion af plantebaserede fødevarer. Sådan skal det også være i fremtiden. I Socialdemokratiet er vi derfor glade for, at vi nu afsætter en pulje til økologiske, plantebaserede projekter. Det kan være med til at understøtte nye klimavenlige produkter, som økologiske og plantebaserede fødevarer.

Kun en start

Afsluttende kommer Zenia Stampe, Landbrugsordfører for Radikale Venstre, også med støttende ord, og markerer regeringens initiativ som en god start:

- Plantebaserede fødevarer er et marked i voldsom vækst, og det er samtidig et vigtigt middel til at nå vores nationale klimamål og inspirere verden til en mere bæredygtig fødevareproduktion. Vi er derfor begejstrede for med denne pulje at investere målrettet i at gøre plantebaserede fødevarer til en ny dansk styrkeposition. Men vi vil samtidig ikke lægge skjul på, at vores ambitioner er endnu højere, og at det vil være et centralt krav fra os i de kommende landbrugsforhandlinger, at der investeres massivt i plantebaserede fødevarer. Det her er kun begyndelsen.

Den nye pulje spiller godt op af de nye officielle kostråd, som Fødevareministeriet lancerede i starten af året.

Læs også

Forløb om oksekødsapport koster chefjurist jobbet på Aarhus Universitet
Netværket FarmVision vil modernisere andelsbevægelsen
- Det bliver nogle usædvanligt trælse uger
Udtagning af lavbundsjord: Regeringen bruger stærkt oppustet tal
Flere ansøgere kan forvente tilskud til rydning og hegning
LandboSyd fokuserer på vandplaner